Уважаеми дами и господа, скъпи приятели! Днес ние отбелязваме прекрасен

...
Уважаеми дами и господа, скъпи приятели! Днес ние отбелязваме прекрасен
Коментари Харесай

Слово на Посланика на Русия в България Анатолий Макаров по случай Деня на космонавтиката

Уважаеми дами и господа, скъпи другари!

Днес ние означаваме прелестен празник, напомнящ за събитие, което без преувеличаване е от общопланетарния мащаб и което раздели историята на човечеството на «преди» и «след».
Днес в този прекрасен и гостолюбив град Банкя ние честваме Деня на космонавтиката.

Точно преди 57 години, на 12 април 1961 година, руски авиатор Юрий Гагарин извърши първи пилотиран полет в космоса, който популяризира във вековете човешкия талант и отвага и даде старт на нови високи достижения в асимилиране на околоземното пространство.



Първа експедиция на жена-космонавт, първо излизане на индивида в открития космос, първо съединяване на галактически апарати - тази славна поредност от откритията може да се продължава до безкрайност, и аз се гордея от това, че зад доста галактически върхове стоят таман съветски учени, конструктори и космонавти.
В същото време миналите «звездни» десетилетия потвърдиха, че таман интернационално взаимоотношение е този мотор, който може да въздигне нашите познания и опит до астрономически височини.

Например, с помощта на руска стратегия «Интеркосмос» на орбита беше изстрелен първият български сателит и се състоя първият полет на българския космонавт Георги Иванов, направил вашата страна шеста галактическа страна в света.

В момента Русия и България не престават взаимна работа към този момент в многостранни формати, включително и в границите на руско-европейската изследователска задача «ЕкзоМарс».
Днес пред нашите многочислени български другари и задгранични сътрудници бих желал да подчертая, че Русия остава отворена за взаимоизгодно и взаимоуважително съдействие с всички заинтригувани страни както в космоса, по този начин и на Земята.



Въпреки всички краткотрайни междудържавни различия, на борда на Международната галактическа станция, в стотици километри над повърхността на нашата хубава, само че толкоз нежна планета, съветски космонавти не престават да работят един до друг със своите задгранични сътрудници в името на общата висока цел - просвета и напредък.

Нека да се равняваме на космонавтите и да действаме дружно в името на нашето общо бъдеще, дано да работим и по-нататък за възходящото развиване на руско-българското другарство и съдействие.
Честит празник, другари, цветущ Ден на космонавтиката!
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР