Уважаеми бургаски дейци на просветата и културата,Скъпи учители и съвременни

...
Уважаеми бургаски дейци на просветата и културата,Скъпи учители и съвременни
Коментари Харесай

Кметът на Бургас: „Честит празник на всички, които последваха примера на Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Петър Берон…“

„ Уважаеми бургаски дейци на просветата и културата,

Скъпи учители и модерни будители,

Обръщам се към вас с най-топли усеща и ви приветствам във връзка един от най-българските и светли празници – 1 ноември, Ден на националните будители!

Днес отдаваме респект към всички радетели за развиването на българската култура и просвета. Към всички тези, които последваха образеца на Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Петър Берон и всички тези, които не оставиха пламъка на българщината да угасне през тъмните епохи.

Ние, потомците на тези книжовници и просветители, носим отговорността да съхраним и предадем на идващите генерации мъдростта и духа на нашия народ. Това най-добре вършиме вие, скъпи учители, учени, създатели, читалищни и библиотечни деятели. Вие сте актуалните будители, които с достолепие и възторг пазите и предавате българския език, нематериалност и просвета на нашите деца, трансформирайки ги в интелигентни и сполучливи българи.

В наши дни, хората на просветата и културата са също толкоз нужни, както и в годините на битка за предпазване и одобряване на националната ни еднаквост.

В този ярък ден се обръщам към вас, бургаските учители и културни дейци. Амбициозните ни цели да прилагаме нововъведения в образованието, да сътворяваме съвременни учебни заведения и специалности не биха се осъществили без вашия възторг и професионализъм. Благодаря ви за напъните, които полагате за развиването на учебните заведения, читалищата и възпитанието на младежите в почитание към полезностите на нашия народ и приобщаването им към необятния свят на науката, изкуството и духовността.

Пожелавам Ви здраве и все по този начин почтено да носите в себе си пламъка на първите будители. Продължавайте делото на нашите будители, съхранявайки родолюбието в нашите деца. Поклон пред ежедневните Ви старания, модерни просветители!

Честит празник! “

Димитър Николов

Кмет на Община Бургас
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР