Уважаеми български граждани, Кризата с коронавируса води след себе икономическа

...
Уважаеми български граждани, Кризата с коронавируса води след себе икономическа
Коментари Харесай

Нинова: Герб гарантират хаос и липса на перспектива

Уважаеми български жители,

Кризата с ковид води след себе икономическа и обществена рецесия. В подобен миг на натрупващи се рецесии – какво би трябвало да направи едно държавно управление. Според мен да се подсигуряват най-малко четири неща: непоклатимост на институциите, сигурност на стопанската система, прогнозируемост, изясненост какво ще се случи в идващите няколко месеца, в случай че не и години и да се покаже грижа за хората. Какво следим през днешния ден от държавното управление на Бойко Борисов – непоклатимост на институциите е първото, което би трябвало да показва едно ръководство. Няма нищо по-важно в работата на едно държавно управление и парламент от приемането на данъчни закони, тъй като те отразяват цялостната политика – икономическа, обществена и здравна. Тоест – това е въпрос номер едно на държавното управление и на Министерския съвет. Вместо това – какво имаме през днешния ден? Чухме народен представител от ГЕРБ да се дистанцира от Министерския съвет и сподели, „ за какво да идват тук от Министерски съвет, те не са вносители. Вносители сме ние. "

Следователно Министерски съвет няма никакво значение, тук едни депутати внасят данъчни закони, най-важните в страната. От вносителите депутати има артисти, само че няма нито един от бюджетна комисия. Министърът на финансите се разграничава от тези депутати и споделя: „ Ако извършите това, завършек на бюджета и финансовата политика, отиваме на повдигане на налози ”. Председателят на бюджетната комисия от ГЕРБ невиждано за работата на Народното събрание отхвърля да влезе в бюджетна комисия и да води съвещание. Какво е усещането на българските жители. Мислите ли, че е за непоклатимост. Хаосът във вашето ръководство доста ясно се вижда и от българските жители извън, вместо непоклатимост, което е най-важното в изискване на рецесия в страната. Второ – сигурност за стопанската система. Вместо да гарантирате такава сигурност, министър председателят сподели:

„ Въвеждаме,промяна в Данък добавена стойност, само че в случай че не работи, ще го премахнем. ” Няма нищо по-нестабилно от това министър-председателят да каже – вкарвам налог, само че в случай че не стане, ще го махна. Още един детайл към неустойчивостта внесохте вие през днешния ден, като казахте „ ами това е краткотрайна мярка ". Временна мярка може да е носене на маска, само че бюджет на страна, данъчни закони, обезпечаване на пенсии, внасяне на осигуровки не може да е краткотрайна мярка. Държавата и стопанската система имат потребност от сигурност и то дълготрайна, а не от краткотрайни промени в данъчните закони и бюджета. Трето – прогнозируемост се желае в условия на рецесия. Какво оферирате вие? Единствената прогноза, която до момента чу българският народ е от министъра на финансите, който сподели: ”Ако приемете 9% ставка Данък добавена стойност за избрани браншове, то ще се вдигне Данък добавена стойност на 24% за другите браншове, ще се вдигне и корпоративният налог. ” Това е единствената прогноза, дадена до момента. Кое обикновено ръководство с държавническо мислене подвига налози в условия на рецесия, в която имате 150 000 нови безработни, когато имате стотици хиляди компании пред банкрут, когато имате растеж на обедняването и неравенствата и ще вдигнете налозите.

Четвърто – грижа за хората. Смятам, че е значимо да се покаже в условия на рецесия. Многократно казахте, че понижаване на Данък добавена стойност няма да докара до понижаване на цените. Има една стока, при която е обезпечено намаляването на цените, в случай че се понижи Данък добавена стойност. Това са медикаментите, тъй като те са на контролиран пазар с контролирани цени. Точно това вие отхвърляте. А тъкмо това е грижа за хората и то за всеки българин. Най-тежко е ситуацията при пенсионерите, които имат най-ниски приходи и употребяват най-вече медикаменти. Тази мярка, която обезпечено ще докара до понижаване на цените и употребяват всички българи, вие я отхвърляте. Така не се прави. Този безпорядък, неустойчивост и липса на вероятност в изискване на рецесия задълбочава проблемите. Вие не оферирате решения, а задълбочаване на проблемите. Как се прави? Ако всичко беше както би трябвало, стабилността на институциите би трябвало да се подсигурява по следния метод: тук застава Министерският съвет, отпред с министър-председателя, единно с болшинството, с министъра на финансите, с ръководителя на бюджетната комисия – внася политиката, която предлага на българския народ. И тази политика е облечена в явен и повсеместен проект за излизане от рецесията, а не на парче, както е сега.

В този проект да се съдържат няколко неща. Да се каже ясно какво е финансовото положение на страната. Да се дефинират четири-пет бранша, които са най-важни за стопанската система, върху които се концентрират държавни ограничения за подкрепяне. И там, където има най-вече заети хора. Да се каже: рецесията сподели, че е наложителна промяна в опазването на здравето. Ако сме ние, ще кажем, че е нужна промяна в опазването на здравето, в която лечебните заведения не са търговски сдружения. Ако сте вие, кажете вашата концепция за здравна промяна. Но този проект да съдържа нов модел на опазване на здравето. Трето – излезте и кажете, че рецесията сподели, че е нужна данъчна промяна. Не може най-бедните в света и в България да заплащат непрекъснато за последствията от рецесията, а най-богатите да не усещат тези последствия – дори в противен случай, да богатеят още повече. Четвърто – оферирате нов стопански модел, в който най-сетне сте осъзнали, че страната има роля в стопанската система. Дали това ще е държавна петролна компания, дали ще е държавно дружество за изкупуване на земеделска продукция. Но излизате и казвате: ето това би трябвало се прави. Пето – привличане на вложения. В света тече ново преразпределение на вложения. Кризата сподели, че дългите вериги на доставки могат да бъдат риск за развиване на стопански системи. В момента и Европа, и Съединени американски щати изтеглят част от вложенията си от Азия и ги реалокират близо, с цел да съкратят веригата на доставка. България е съвършен обект на такива вложения. Къде ви е капиталовият проект? Шесто – спасяваме общините. Знаете, че те са на ръба, къде ви е проектът за общините? Седмо – всичко това, в демократична, правова, парламентарна република се облича във формата, наречена актуализация на закона за бюджета. Така бихме създали ние. Къде ви е актуализацията на закона за бюджета? Ако намаляването на Данък добавена стойност ще понижи приходите в бюджета – къде ви е актуализацията, която ще покаже по какъв начин ще ги компенсирате? От какво ще намалите разноските – от пенсии ли, от заплати ли? Гарантирате неустойчивост, неустановеност, липса на изясненост за бъдещето. Алтернативата е явен проект за България за излизане от рецесията. Коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ имаме подобен.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР