УВАЖАЕМИ АКАД. ДЕНКОВ, Настояваме, молим Ви и Ви доверяваме надеждите

...
УВАЖАЕМИ АКАД. ДЕНКОВ, Настояваме, молим Ви и Ви доверяваме надеждите
Коментари Харесай

Майката на Даная с отворено писмо до премиера, настоя за временно отстраняване на шефа на Пирогов

УВАЖАЕМИ АКАД. ДЕНКОВ, Настояваме, молим Ви и Ви доверяваме очакванията си, че обстоятелствата за гибелта на 15-годишната Даная Кулева в УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ ще бъдат открити по неоспорим метод. Затова Ви молим до установяването на тези обстоятелства шефът на болничното заведение за доктор Валентин Димитров да бъде неотложно краткотрайно отхвърлен.

Това написа Ани Стоянова, майка на умрялата 15-годишна Даная и ръководител на Фондация " Даная ", в отворено писмо до премиера акад.. Публикуваме писмото без редакторска интервенция: 

" 1. На среща с министъра на опазването на здравето проф. Хинков на 17 януари 2024 година получихме неговото увещание, че ще издаде незабавна заповед за нова подробна и справедлива инспекция по случая с Даная. Нейната цел е да откри направени ли са медицински пропуски вследствие на некадърно ръководство, безучастие или злоупотреби с животоспасяващи медикаменти и дали е бил непозволено стеснен достъпът на нуждаещи се пациенти до тези животоспасяващи препарати. Основания за тези подозрения се съдържат в одитния отчет на болничното заведение и в журналистическото следствие на проверяващия кореспондент Валя Ахчиева, излъчено на 16 януари 2024 година

Проф. Хинков удостовери, че комисията ще има период за осъществяване на инспекцията и мнение по откритите обстоятелства не по-късно от 28.02.2024 година Тя ще бъде формирана от представители на следните институции:

- 2 ма проверяващи от ИАМН;

- 2 ма проверяващи от ИАЛ;

- 2 ма проверяващи от НЗОК;

- 2 ма проверяващи от звено “Одит ” на Министерство на здравеопазването.

2. Настояваме за краткотрайното премахване на шефа Димитров, до момента в който инспекцията тече, като основно изискване за нейната обективност и социална заможност, защото той е заинтригувана страна в качеството му на виновен за организацията на активността на болничното заведение. Отстраняването на шефа ще предотврати възможни негови опити за въздействие върху процеса или резултатите на инспекцията, както и за допустима операция на обстоятелствата.

3. Смъртта на Даная надвиши размерите на частен проблем. Финансовите нередности, разкрити при първичния вътрешен одит на Министерство на здравеопазването, доведоха до решението за освобождение на шефа Димитров. Разследването на Валя Ахчиева обаче открива нови обстоятелства за злоупотреби с животоспасяващи лекарства и неприятно ръководство – това слага голям брой нови въпроси, в това число за връзката сред финансовите нередности и погубени човешки животи. Отстраняването на Димитров след тези шокиращи журналистически разкрития, без значение дали нередностите се дължат на непросветеност, или на корупция, е стъпка към честния разбор на положението, възстановяване на организацията в болничното заведение и най-важното – може да избави човешки живот. 

4. В журналистическото следствие на госпожа Ахчиева мощно усещане вършат спорните и противоречащите си изказвания на другите чиновници на болница „ Пирогов “, които се разминават с обстоятелствата в здравната документи. От тях излиза наяве, че няма организация за съответна и навременна здравна помощ за нашите деца. Но се схваща и че за един пациент се изписват лекарства за близо 3 000 000 лева (3 милиона лева.), без за това да са приведени медицински претекстове, а за други пациенти, в това число за Даная, не е изписана нито една доза от животоспасяващата терапия NovoSeven, отново без медицински причини.

5. В подтекста на напъните, които България поставя за битка с корупцията, на мощното публично съмнение към здравната система, както и на скорошните диалози с интернационалните специалисти, които ще поучават държавното управление за нужните антикорупционни ограничения, имаме вяра, че при такива шокиращи проблеми България, като правова страна, е належащо да сътвори условия за същински ефикасна битка с корупционните практики. Особено, когато техните жертви са деца, чиято гибел може би е била предотвратима.

Дата: 19. 01. 2024 година С почитание, Ани Стоянова, Майка на Даная и Председател на УС ". 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР