Уважаема г-жо Председател Мецола, скъпа Роберта,Уважаеми членове на Парламента,Откакто за

...
Уважаема г-жо Председател Мецола, скъпа Роберта,Уважаеми членове на Парламента,Откакто за
Коментари Харесай

Реч на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен пред ЕП

Уважаема г-жо Председател Мецола, скъпа Роберта,

Уважаеми членове на Парламента,

Откакто за финален път се срещнахме, с цел да обсъдим положението на нашия Съюз, Кремъл ескалира експанзията си до ново ниво. Путин стартира първата готовност в Русия от Втората международна война насам, третирайки стотици хиляди млади руснаци като пушечно месо. Той употребява фиктивни референдуми в противозаконен опит за смяна на интернационалните граници посредством мощ. И от доста месеци той употребява силата като оръжие. Руската война предизвиква стопански и обществени компликации. Това основава огромна тежест за нашите жители и за стопанската система в границите на нашия обединен пазар. По-специално, възходящите разноски за сила водят до понижаване на покупателната дарба на жителите и загуба на конкурентоспособност за предприятията.

През последните седем месеца, дружно с нашите страни членки, към този момент предприехме значими стъпки. Намалихме потреблението си на газ с към 10 %. Руските доставки на газ са намалели от 40 % на 7,5 % по тръбопроводите. Компенсирахме това понижение с повишен импорт на полутечен природен газ и газ по тръбопроводи, основно от нашите надеждни снабдители като Съединени американски щати и Норвегия. Понастоящем хранилищата на газ в Европейски Съюз са цялостни приблизително на 90 %. Това е с 15 % повече в съпоставяне със същия ден предходната година. Освен това преди три седмици в тази пленарна зала разгласих, че ще вземем част от свръхпечалбите на енергийните сдружения и ще ги използваме в поддръжка на уязвимите жители и предприятия. Миналата седмица това беше включено в законодателството на Европейски Съюз. Постигнахме това със светкавична скорост, посредством и на изключителната работа на Чешкото председателство. Вчера Съветът реализира единодушие по самодейността REPowerEU.

Така че разполагаме с основни принадлежности, с цел да изкараме зимата — ресурси и икономии; за взаимно закупуване на газ — Енергийна платформа; с цел да излезем от съветската хватка на взаимозависимост — съглашение със САЩ; с цел да се преразпределят изключителните доходи в поддръжка на нуждаещите се — незабавна интервенция на пазара на електроенергия; и за вложение в бъдещето — REPowerEU.

Въведените от нас ограничения ни обезпечават първи буфер за отбрана. Благодарение на тях можем и в този момент ще преминем към идващото равнище. Ще показва пътна карта в писмо до водачите на Европейски Съюз предвид на срещата ни в Прага по-късно тази седмица. Тя включва следните основни съставни елементи: Ще активизираме договарянията си с надеждни сътрудници — да вземем за пример с Норвегия — с цел да понижим цената, която плащаме за вноса на газ. Като Европейски съюз имаме забележителна пазарна мощност. Много от нашите снабдители желаят да сключат съглашения с нас, които са от изгода и за двете страни. Ще укрепим и нашата енергийна платформа. Това е в наш общ интерес. Трябва да избегнем сюжет, при който страните членки още веднъж наддават и се конкурират между тях на международните пазари, повишавайки цените за Европа.

Следващият въпрос е по отношение на цените на газа. Използваме газ в три области: индустрия, отопление и електрическа енергия. Позволете ми да стартира с електричеството. Високите цени на газа са движеща мощ за цените на електрическата енергия. Трябва да ограничим това инфлационно влияние на газа върху електрическата енергия — на всички места в Европа. Ето за какво сме подготвени да обсъдим горна граница на цената на газа, употребен за произвеждане на електрическа енергия. Този таван ще бъде и първа стъпка по пътя към структурна промяна на пазара на електрическа енергия.

Но би трябвало да разгледаме и цените на газа отвън пазара на електрическа енергия. Ще работим и дружно с страните членки за понижаване на цените на газа и ограничение на неустойчивостта и въздействието на манипулирането на цените от страна на Русия. През март към този момент предложихме това като вид. Казахме, че това може да даде значим сигнал, че Европейски Съюз няма да заплаща каквато и да е цена за газ. Определихме подобен един таван на цените като оказващ директно влияние върху нивата на цените. Но това води до дефекти във връзка с сигурността на доставките на газ. Оттогава обстановката претърпя сериозно развиване.

Днес, спрямо март, повече страни членки са отворени за тази опция и ние сме по-добре готови. Подобен таван на цените на газа би трябвало да бъде създаден по подобаващ метод, с цел да се подсигурява сигурност на доставките. Това е краткотрайно решение, с цел да се отговори на обстоятелството, че TTF — нашата съществена референтна цена — към този момент не е представителна за нашия пазар, който понастоящем включва повече полутечен природен газ. Това е краткотрайно решение до създаването на нов ценови показател на Европейски Съюз, гарантиращ по-добро действие на пазара. Комисията стартира работа по този въпрос.

Уважаеми членове на Парламента,

Това са широкообхватни ограничения. Напълно съм съгласна с Вас, когато заявявате в резолюцията, която ще приемете през днешния ден, че изключителните времена изискват изключителни незабавни ограничения, при които Съюзът би трябвало да работи дружно и единно. Така че за предприемането на нашите дейности остават от първостепенно значение две неща: единение и взаимност. Трябва да защитим основите на нашата стопанска система, и по-специално нашия обединен пазар. Единният пазар е силата на Европейския съюз и действителният източник на неговото богатство. Без общо европейско решение рискуваме съществено разпокъсване на пазара. Затова е от първостепенно значение да запазим равните условия за всички в Европейския съюз.

С REPowerEU разработихме основен инструмент за ускорение на прехода към енергийна самостоятелност. Това ще разреши да се влага в инфраструктура, като тръбопроводи, междусистемни връзки или възобновими енергийни източници. Също по този начин се дава опция на предприятията и семействата да влагат в енергийна успеваемост — като изолираност на къщи или инсталиране на термопомпи. Затова мисля, че би трябвало да подкрепим още повече REPowerEU с в допълнение финансиране. По този метод всички европейски страни могат да ускорят нужните вложения. Модернизираме енергийната инфраструктура. Запазваме равните условия на конкуренция. И подсигуряваме нашата европейска конкурентоспособност на международните пазари. И би трябвало да го създадем като европейци, дружно.

Уважаеми членове на Парламента,

Има още един неотложен въпрос, който би трябвало да разгледаме през днешния ден. Саботажите против газопровода „ Северен поток “ демонстрираха какъв брой уязвима е нашата енергийна инфраструктура. За първи път в най-новата история тя се трансформира в цел. Тръбопроводи и подводни кабели свързват европейските жители и предприятия със света. Те са жизненоважен проводник на данни и сила. В интерес на всички европейци е да пазят по-добре тази сериозна инфраструктура.

За тази цел ще представим проект от пет точки. Първо, би трябвало да бъдем по-добре готови. Съвсем неотдавна постигнахме единодушие по ново законодателство, което ще укрепи устойчивостта на сериозните субекти от Европейски Съюз. Компетентната парламентарна комисия ще гласоподава идната седмица. И към този момент можем и би трябвало да работим на тази основа.

Второ, би трябвало да подложим на стрес тест нашата инфраструктура. Трябва да установим слабите ѝ страни и да подготвим реакцията си при неочаквани разстройства. Ще работим с страните членки, с цел да осигурим ефикасни стрес проби в енергийния бранш. Това следва да бъде приложено след това от други високорискови браншове, като да вземем за пример цифрова и електроенергийна инфраструктура в морето.

Трето, ще увеличим потенциала си за реагиране посредством към този момент настоящия Механизъм за гражданска отбрана на Съюза. По този метод можем да помогнем на страните членки да се оправят с спирането на сериозната инфраструктура — да вземем за пример с гориво, генератори или потенциал за заслон.

Четвърто, ще използваме по най-хубавия метод потенциала си за сателитно наблюдаване за разкриване на евентуални закани. 

И най-после, ще засилим съдействието с НАТО и основни сътрудници като Съединени американски щати по тези сериозни въпроси.

Уважаеми членове на Парламента,

Тази война навлезе в нова фаза. Украинската войска продължава да рапортува впечатляващи триумфи в битката си против агресора. Всички видяхме картините на хора, които посрещат украински бойци с огромно облекчение. И съумях да видя със личните си очи, преди три седмици, че животът се е завърнал в Киев. Разбира се, смелостта на украинския народ направи това допустимо. Но приносът на Европа също беше от голямо значение. Нашата поддръжка оказа помощ на Украйна да се изправи против нашественика. Само мощна и постоянна Европа ще спре Путин. Това е моментът да продължим този курс и да поддържаме Украйна, до момента в който е належащо. 

Да живее Европа!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР