Утвърждаването на България като държава на духа е призванието на

...
Утвърждаването на България като държава на духа е призванието на
Коментари Харесай

Румен Радев на традиционния прием за 24 май: Едва ли има друг празник, който да сплотява цял един народ около светлината на просвещението


Утвърждаването на България като страна на духа е призванието на всички родолюбци и просветители, които осъзнават своята отговорност към Отечеството, света и бъдните генерации.

Това съобщи президентът по време на обичайния банкет във връзка 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. След двегодишно спиране президентът и неговата брачна половинка още веднъж са домакини на събитието по случай днешния празник. То се организира в Националния исторически музей и събра представители на академичната и научната общественост, ръководители на просветителни институции, учители, културни дейци, общественици, хора на изкуството, представители на държавни институции. Приемът бе открит с Националния химн на Република България и известния като химн на българската култура „ Върви, народе възродени “, в осъществяване на Детския хор на Българското национално радио, оповестиха от прессекретариата на президента.

Едва ли има различен празник, който да сплотява цялостен един народ към светлината на просвещението, уточни президентът в словото си пред гостите на приема. По думите на президента буквите, езикът, културата са нашият общ дом и са вградени крепко в темелите на българската държавност и еднаквост. Президентът открои делото на светите братя Кирил и Методий, което отрежда на страната ни  благородната задача да бъде страна на духа. „ Наш дълг е тази историческа за България задача да се утвърждава и през днешния ден “, акцентира.



Държавният глава уточни, че в йерархията на културата е значимо благородството на духа, а не благосъстоянието или властта. Затова, по думите на президента, е радващо, че актуалните български будители са дружно на празника. „ Нашите учени, които градят бъдещето ни със своите открития, представителите на читалищното, библиотечното и музейното дело, които съхраняват нашите постижения, с цел да ги дарят на бъдните генерации “, акцентира президентът. Той открои и българските създатели, хората на изкуството и перото, които поддържат съвестта ни жива, вдъхват ни самочувствие, сплотяват ни към националните ни идеали и разнасят славата на Родината из света. В словото си президентът регистрира и значимия принос на българските учители, от които стартира пътя към знанието, на духовниците, които ни поддържат с религия и очакване в мигове на тестване и на българското офицерство, притежател на достолепието на нацията. „ Благодаря на всички вас, които съхранявате една вековна просвета “, обърна се президентът към присъстващите и ги поздрави, че със слово и дело градят бъдещето на България и задълбочават връзките на страната ни в Европа и по целия свят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР