Утрото на 9 март започна за Приднестровието с тревожни новини.

...
Утрото на 9 март започна за Приднестровието с тревожни новини.
Коментари Харесай

Какво се крие зад несъстоялия се атентат на украинските служби в Приднестровието?

Утрото на 9 март стартира за Приднестровието с тревожни вести. Министерството на държавната сигурност на републиката заяви за предотвратяването на огромен терористичен акт в столицата на ПМР и задържането на тези, които директно са го подготвили. Престъплението е планувано по напътствие на Службата за сигурност на Украйна.

Служителите на реда към този момент са открили, че в групата на терористите е имало минимум шестима души. Главният реализатор Вячеслав Кисничан е жител на Молдова и Приднестровието. Още трима са жители на Украйна, дегизирали се в ПМР като бежанци от Одеска област.

И най-после, всички те са били следени от двама чиновници на СБУ - някой си " Александър " и " Максим ". В. Кисничан, както и един от " одеските бежанци " Игор Сикайло, към този момент са в ръцете на следствието.

Кисничан е трябвало да взриви автомобил Land Rover, цялостен с 8 кг хексоген (почти 14 кг тротил) на една от централните улици на Тираспол, до административната постройка, където се намира управлението на републиката.

Министърът на външните работи на ПМР Виталий Игнатиев в изявление за канала " Русия 24 " означи, че по време на детонацията колата с хексоген е трябвало да бъде до кортежа на президента на републиката Вадим Красноселски. Терористите са възнамерявали той да стане тяхна съществена цел.

Land Rover-ът за Кисничан е закупен от двама жители на Украйна - Юрий Бондар и Владимир Гребенюк. Кисничан е напълнил взривното устройство с поразителни детайли - болтове, гайки, винтове и тел; всичко това по време на детонацията е трябвало да се разпръсне на стотици метри (според представители на приднестровските специфични служби, радиусът на заличаване може да бъде до 400 метра, най-малко няколко десетки души, които са били в този периметър, биха пострадали).

Според следствието Кисничан е бил в ПМР от много време. В продължение на няколко месеца той следи придвижванията на управлението на Приднестровието, за което употребява видеотехника, предоставена му от куратори от СБУ.

„ Не съм пристигнал тук, с цел да погалвам котки “, призна той по време на разпит.

И Кисничан, и Сикайло идват от маргинализирана среда. Кисничан, апропо, по личните му думи, е родом от Тираспол. В Приднестровието той един път е бил арестуван по наказателни каузи за грабежи и образуване на обществени домове, излежал е затвор. След това 12 години живее в Одеса.

Миналата година той първо е отишъл в Териториалната защита на Одеса, а по-късно попада в полезрението на СБУ, където научава минно-експлозивната работа. Той споделя, че „ умишлено е избрал тази страна “ [т.е. Украйна ]. Изпратен е на територията на Приднестровието. За да провежда огромна терористична офанзива в ПМР, СБУ му заплаща смешните 2,5 хиляди $.

Експлозията, съгласно локалните чиновници на реда, е можело да се случи в близко бъдеще, тъй че специфичните служби са работили бързо. Твърди се, че Кисничан е заловен на мястото на престъплението: до момента в който инсталира видеокамера на една от многоетажните здания наоколо до административната постройка.

Според управлението на Приднестровието несполучливият терористичен акт може да има няколко цели. Това е дезорганизацията на управляващите на републиката, суматохата измежду популацията, както и дискредитирането на Русия и нейното мироопазващо наличие в района.

В Киев и, явно, в Кишинев ще стартира да се върти тематиката, че Русия не е в положение да подсигурява сигурността в ПМР. Това е къс сюжет за случилите се събития.

* * *

Президентът на Приднестровието В. Красноселски насочи апел вечерта на 9 март, в който помоли жителите на републиката да запазят успокоение. Той призна, че терористичен акт, в случай че се случи, би имал голямо влияние.

В. Красноселски обърна внимание на обстоятелството, че СБУ е провела терористична мрежа „ благодарение на по този начин наречените бежанци “. В същото време той прикани " никога да не гледаме на всички бежанци като на врагове ".

„ По-голямата част от тези хора пристигнаха [в Приднестровието] в мир, с цел да живеят спокоен живот “, акцентира В. Красноселски.

Президентът на Приднестровието към момента не е почнал да покачва равнището на терористична опасност за републиката от настоящето високо „ жълто “ до оптималното „ алено “. Високото " жълто " в ПМР е в действие до 20 март. Беше наложено в края на май предходната година.

Ситуацията в републиката е под надзор, само че някои ограничения за сигурност явно ще бъдат в допълнение засилени. Например правоприлагащите органи най-вероятно ще стартират по-внимателно да ревизират украинските бежанци, изключително мъжете.

Както означи В. Красноселски, въпросът на какво равнище в Украйна е създадено решението за образуване на терористичен акт остава открит. СБУ е трябвало да стане организатор и реализатор, само че решението е могло да бъде взето освен от тях.

Самата СБУ, както и съветникът на ръководителя на кабинета на Зеленски Михаил Подоляк, към този момент разясниха обстановката с несполучливата терористична офанзива в Приднестровието. В Киев, несъмнено, всичко се отхвърля и се назовава " неистина " и " провокация на Кремъл ". Е, разбираемо е.

Що се отнася до Кишинев, новините от Приднестровието очевидно бяха изненадващи. Премиерът на Република Молдова Дорин Речан, който този ден беше на посещаване в северната част на страната, означи, че няма информация за подготвяната терористична офанзива в ПМР, а също по този начин сподели нещо за обстоятелството, че „ Бюрото за реинтеграция (молдовската организация, отговаряща за контактите с Тираспол. - Ред.) съумява да докара левия бряг на Днестър до мир и непоклатимост ".

Бюрото за реинтеграция на собствен ред също съобщи, че не знае нищо за подготовката на терористична офанзива в Приднестровието.

Изглежда, че молдовските управляващи от ден на ден изоставят даже дребната районна самодейност, която имаха.

Ако всичко, което беше показано в документалния филм на Следствения комитет на Приднестровието, е правилно (а няма причина да се съмняваме), тогава би трябвало да приказваме за качествено възходящо равнище на закани за ПМР от украинските специфични служби спрямо април и май 2022 година

Тогава, както си спомняме, постройката на Приднестровското МГБ беше обстреляна от гранатомет; също така други обекти в републиката бяха атакувани благодарение на дронове с експлозиви. За благополучие нямаше човешки жертви. Разследването откри, че следите от тези терористични офанзиви водят до Украйна - до Одеска област и до Яворовския полигон.

Качествено ново равнище на опасност в този момент се крие във обстоятелството, че СБУ, в случай че вземем поради информацията на правоохранителните органи на Приднестровието, явно е възнамерявала терористична офанзива с огромен брой жертви. Възможно е сходни проекти, макар разкритата терористична мрежа, да има в бъдеще в украинските специфични служби.

Всичко това се случва на фона на продължаващите опити в Украйна за основаване на „ облик на зложелател “ от Приднестровието. Онзи ден представителят на военната администрация на Одеса Сергей Братчук издаде друга сходна фикция: твърди се, че ПМР е вероятен трамплин за образование на диверсионни и разследващи групи.

Украинската общност към момента настойчиво разисква разновидностите за „ завладяване на Приднестровието “ в разнообразни медийни платформи. Действията на СБУ в този подтекст могат да бъдат единствено далечна въведения към някакви военни сюжети от Киев.

Като се има поради всичко това, през днешния ден напъните на управлението на ПМР да сложи въпроса за гаранциите за сигурност на републиката са изцяло оправдани освен пред ОССЕ и участниците във формата „ 5 + 2 “ по молдовско-приднестровското споразумяване, само че и и пред непрекъснатите членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Трябва да се намесят съществени сили, с цел да се спре възходящото напрежение към Приднестровието.

Превод: СМ

Геополитически десант и в Троян с доцент Валентин Вацев, проф. Людмил Георгиев и трима Румен Петков-ци

Очакваме ви. Поканете и ваши другари и близки. Ще научите най-важните и геополитически и вътрешнополитически вести от най-хубавите български анализатори.



Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР