Утре Зеленски ще бъде на визита в Турция.Украинският президент Володимир

...
Утре Зеленски ще бъде на визита в Турция.Украинският президент Володимир
Коментари Харесай

Зеленски кацна в чешката столица Прага

Утре Зеленски ще бъде на аудиенция в Турция.

Украинският президент Володимир Зеленски кацна в чешката столица Прага в границите на обиколка за набиране на поддръжка за ускорено приемане в НАТО преди срещата на върха на алианса идната седмица, съобщи Ройтерс.

Украйна желае да получи явен сигнал от НАТО на срещата на 11-12 юли във Вилнюс, че може да се причисли към военния алианс, когато войната на Русия против тази страна завърши.Въпреки че Украйна желае да се присъедини допустимо най-бързо, членовете на НАТО са разграничени по въпроса какъв брой бързо би трябвало да бъде подхваната тази стъпка. Някои от тях се притесняват от дейности, които биха могли да доведат алианса до дейна война с Русия.

" Посещението на украинския президент има за цел да бъде израз на признателност за поддръжката, която Чехия е оказала на Украйна от началото на съветската експанзия, и да донесе взаимна убеденост, че тази поддръжка ще продължи ", съобщи канцеларията на чешкия президент Петър Павел в изказване.

Малко преди този момент украинският президент внесе изясненост къде продължава програмата му след България - в пост в Туитър написа, че отива в Чехия, предава Българска телеграфна агенция.

Там той ще се срещне с президента Петър Павел, премиера Петър Фиала, ръководителите на Сената и на Камарата на депутатите Милош Вистръчил и Маркета Пекарова Адамова. Зеленски отбелязва, че акцентът в диалозите му ще бъде върху поддръжката за защитата на Украйна, европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна, срещата на върха на НАТО във Вилнюс, обстановката към Запорожката АЕЦ, използването на формулата за мира и възобновяване на Украйна.Новинарският портал novinky.cz заяви, че на международното летище в Прага в ранния следобяд са били засилени ограниченията за сигурност. Там са били ситуирани снайперисти и служители на реда, въоръжени с автомати. От 15:00 ч. територията на Пражкия палат, резиденцията на чешкия президент и най-големият музеен комплекс в страната, е затворена за гости.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР