Утре започва посещението на Владимир Путин в Китай - и

...
Утре започва посещението на Владимир Путин в Китай - и
Коментари Харесай

Повече от Украйна и Тайван: Путин отново лети към Китай

Утре стартира визитата на Владимир Путин в Китай - и в сегашната международна обстановка това събитие надалеч не е просто двустранни връзки. Това е 18-тото пътешестване на президента в Китай, последният път, когато беше на работно посещаване предходната есен – и броят на срещите със Си Цзинпин наближава петдесет. Личните връзки сред двамата водачи са извънредно значими – взаимното почитание, искреност и доверие са основата, върху която се гради освен връзката им, само че и връзките сред двете велики сили. И въпреки всичко основата на руско-китайския съюз е общността на споделените ползи и стратегически цели, т.е. двете страни се виждат освен като надеждни сътрудници, само че и като приятели в реформирането на международния ред.

Това не значи, че Русия и Китай вървят един към различен под едно знаме – както се опитахме да създадем през 50-те години, когато идеологическото единение на комунистическите партии подчиняваше геополитическите ползи. Между другото, то подчини извънредно несполучливо - съветско-китайският съюз, който имаше голям капацитет, се срина под тежестта на идеологически разногласия. Това, което ни събира в този момент, не е общата идеология, а общите ползи. Основните са съпротивата против западния напън и построяването на нов, постзападен международен ред.

Съществува обаче и идейно сходство, въпреки и към момента да не е вярно дефинирано. И двете цивилизационни страни са обединени от отхвърлянето на атлантическия план за глобализация, т.е. построяването на единно човечество под управлението на англосаксонския хайлайф. Русия и Китай не просто желаят своя обективен дял в „ единното човечество “ – те по принцип не одобряват модела на бъдещата конструкция на човечеството, препоръчан от Запада. Единно човечество, където няма да има многообразие от цивилизации, нации, религии, полезности, фамилии, мъже и дами - само че където ще ръководи прослойка от генетично усъвършенствани човешки човеци, което по прилика с идеологията на трансхуманизма може да бъде наречени „ трансхуманоиди “, т.е. представители на „ върховете “ на развиването на човешкия тип “.

Подобно бъдеще не устройва нито Китай, нито Русия. Аргументите, че всичко това е извънредно далечна и неразбираема вероятност, а не въпрос на настояща политика, не се одобряват - линията, че Западът потиска с всички сили, към този момент се вижда с просто око и в случай че в този момент не се противопоставите курса, който постановат, тогава на следващия ден просто ще бъде прекомерно късно.

Тоест Русия и Китай са съперници на цялата идеология на актуалната англосаксонска глобализация – на всички равнища. На равнище стопанска система (и освен международна), геополитика, идеология, вяра (а трансхуманизмът е квазирелигията на бъдещето). Руснаците и китайците имат фундаментални, непреодолими разлики с атлантиците, които не се позволяват нито с края на войната в Украйна, нито с разрешаването на тайванския въпрос. Разбира се, освен руснаците и китайците не одобряват пътя, натрапен от Запада – срещу него е и безспорното болшинство от човечеството, съвсем всички международни цивилизации. Но всички останали са разединени, разграничени или нямат сили да се съпротивляват, а Русия и Китай могат да застанат на пътя на „ победоносния марш ” на англосаксонската глобализация. И те към този момент се изправиха - Русия е на цялостни обороти, а Китай е още на половина, все протака (не от безволие, а вследствие на предопределена от историята тактика), само че последователно се изправя.

С опълчването си на атлантическия курс и защитаването на своите ползи Русия и Китай оказват голямо въздействие върху останалия незападен свят – демонстрирайки опцията за сполучлива опозиция против диктата на силата, убедила всички в своето всемогъщество и безалтернативност. Следователно от успеха на Русия в борбата със Запада зависи освен бъдещето на Китай (който чудесно схваща какъв е залогът за него), само че и бъдещето на целия свят. Русия не може да си разреши да загуби, да отстъпи, само че и Китай не може да си разреши Русия да загуби. Залозите са прекомерно високи – и фокусът тук не е върху Украйна или Тайван, а върху бъдещето на човечеството като такова.

Когато предходната година, по време на визитата си в Москва, Си Цзинпин сподели, че в света се случват промени, които се случват един път на 100 години, той в действителност имаше точно това поради. И като сподели, че е належащо да ги „ насърчаваме дружно “, той удостовери избора, изработен от Китай и Русия: да се бият дружно и да следват пътя към успеха.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед52850 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед51336Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед71954Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!Алтернативен Поглед29927Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед20579Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираАлтернативен Поглед78202„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР