Утре вечер от 21 до 21,30 часа ще бъде ограничено

...
Утре вечер от 21 до 21,30 часа ще бъде ограничено
Коментари Харесай

За Успение Богородично в Широка лъка спират движението между Смолян и Девин

Утре вечер от 21 до 21,30 часа ще бъде лимитирано придвижването сред Смолян и Девин през Широка лъка. Пътуването ще бъде мъчно поради провеждането на тържествена заря-проверка в памет на починалите воини от Широка лъка, оповестиха от Агенция „ Пътна инфраструктура “.
Почитта на локалните поданици към Света Богородица е неповторима и е превърната в тридневен празник на Широка лъка.
Света Богородица се счита за пазителка на Широка лъка. Предание споделя по какъв начин на мястото на учебното заведение се появила в зарево Богородица и избавила от сеч събраните всички мъже от селото по време на османското робство.
Още от през вчерашния ден започнаха тържествата с показване на “Четирилогия, разказваща за остарели български обичаи” на Нидал Алгафари.
Довечера е очакван празничен концерт с присъединяване на отбор „ Манол Радичев “ – с. Гела.
Утре от 18 часа ще се състои вечерно свещенодействие в църквата „ Успение Богородично “.
След това ще се организира тържествена заря-проверка на военослужещи от 101-ви Алпийски полк и духовия оркестър на Военновъздушните сили – Пловдив, в респект на починалите широколъчани във войните за национално обединяване и избавление.
На 15 август широколъчани ще се съберат на празнично свещенодействие в църквата „ Успение Богородично”, където подреждат и благословена софра, а по-късно на площада стартира национално забавление с оркестър „ Родопи”.
Празниците се провеждат от община Смолян, кметството в Широка лъка, църковното настоятелство на храма и читалището в селото.
За широколъчани църквата и Света Богородица са директно свързани с житието на селото и родовете им. Храмът има героична история. Той е издигнат за 38 дни от локалните хора напролет на 1834 година след специфичното позволение на Махмуд Първи.
Църквата е изрисувана от Димитър Зограф, брат на фамозния Захарий Зограф. Смята се, че храмът е вълшебен. След това се е построила камбанария в двора с две камбани. В свое обръщение Екзарх Стефан Първи споделя, че църквата в Широка лъка му е помогнала да приключи семинария и да отдаде живота си на вярата, защото бил кръговиден сирак.
В двора на църквата се намира учебното заведение " Свети Панталеймон ", което тази година закръгля 130 години. Училището е построено през 1888 година от локални майстори като целият комплекс е монумент на културата от национално значение.
„ Сградата на учебното заведение била компрометирана по време на социализма от незавършена реституция, само че и изтърбушена оцелява към този момент над 30 години. Това потвърждава какви майстори са я строили преди време, тъй че даже с нарушени структура и стени да устоя до момента “, споделя кметът на селото Васил Седянков.
С разпореждане на Министерския съвет от 7 август държавното управление отпусна на община Смолян сумата от 760 846 лева за реституция и акомодация на остарялото учебно заведение „ Св. Пантелеймон “ в двора на църквата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР