Утре в столицата, за 16 пореден път ще се проведе

...
Утре в столицата, за 16 пореден път ще се проведе
Коментари Харесай

Футболистът Антонио Хисен пред БНТ: Трябва да има толерантност към различните в спорта

Утре в столицата, за 16 следващ път ще се организира " София Прайд ", обичайното към този момент шествие в поддръжка на хората с друго полово съзнание, наричани с абревиатурата ЛГБТИК общественост. Шествието е придружено от доста културни и спортни събития. Гост в предаването " Светът и ние " беше шведският футболист Антонио Хисен, който интензивно се занимава с човешките права и дискриминирането в спорта.

Българска национална телевизия: Вие сте потомствен футболист, наследник на Глен Хисен, изиграл 68 мача за националния тим на Швеция през 80-те. Защо решихте да бъдете деятел против дискриминирането в спорта?

Антонио Хисен: Мисля, че е значимо да има инклузивност, изключително в мъжкия спорт, тъй като там има тази стигма да си неустрашим, и да си гей се счита, че си слаб. Искам да покажа, че би трябвало да има видимост в спорта, и че всеки може да бъде това което желае.

Българска национална телевизия: Отдавна ли съществува този проблем, дали татко ви е споделял сходни тематики? Какви тип нарушение на правата на спортистите се среща най-често?

Антонио Хисен : Трябва да кажа, че както по-рано беше проблем, по този начин и в този момент е проблем. Но нещата се развиват, ситуацията става по-прогресивна, последните 10-15 години, от както съм в спорта, е по-добре, само че напредъка е муден.

Българска национална телевизия: Това по какъв начин се отрази на живота Ви?

Антонио Хисен: Определено ми промени живота. Сега се усещам прелестно и не скърбя за нищо. Очевидно като играеш има отрицателни мнения, само че аз имам убеденост. Каквото желаят да споделят хората, не ме интересува.

Българска национална телевизия: Кои спортове са най-засег нати?

Антонио Хисен: Навсякъде по целия свят е, не е в избран тип спорт. Затова е значимо да се реализира видимост по цялата планета.

Българска национална телевизия: Тази година тематиката на " София Прайд " е фамилията и поддръжката от него за другите. Колко значимо е това?

Антонио Хисен: Мисля, че фамилията е доста значимо. Моето семейство, аз когато им споделих, за мен нямаше значение дали ще ме поддържат, за мен всичко е обикновено. Ние вършим всичко, което вършат и другите хора. Звучи елементарно, само че не е тъкмо по този начин, тъй като фамилията не го избираш и желаеш да те поддържат. Но в моята страна е доста по-лесно да бъда подсилен.

Българска национална телевизия: Как ще коментирате отношението по тематиката в България?

Антонио Хисен: И в Швеция има митинги срещу това, което вършат прайдовете. Не всеки може да те обича, по тази причина човек би трябвало да има добра нервна система. По- огромната видимост може да играе роля в образоването на хората. Ние желаеме да бъдем признати такива, каквито сме. Не почитам митинги, които могат да нанесат щета на нашата общественост.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР