Утре в двубоя на Левски срещу Арда Кърджали, Станимир Стоилов

...
Утре в двубоя на Левски срещу Арда Кърджали, Станимир Стоилов
Коментари Харесай

Мъри Стоилов пред мач №250 в елита

Утре в дуела на Левски против Арда Кърджали, Станимир Стоилов ще запише юбилейния си мач номер 250 като треньор в efbet Лига, написа „ Мач Телеграф “. Досега Мъри е бил в 164 мача отпред на Левски, 53 на Ботев Пловдив и 32 на Литекс. В тези срещи влизат и служебните му победи със „ сините “ над Черноморец Бс-Сф в първия кръг на сезон 2006/2007 и с Ботев Пд над Етър напролет на 2013 година.

Само един път пък пропусна мач от пейката – на 17 април предходната година, когато Левски направи 0:0 с ЦСКА. Четири по-рано Стоилов получи червен картон в конфликта против Лудогорец за SESAME Купа на България, извоюван от неговия отбор с 3:2 в Разград. Затова дербито с ЦСКА бе водено от асистента му Цанко Цветанов. Но все пак статически този мач би трябвало и е вярно също да се причисли към сметката на Мъри.

В досегашните 249 срещи активът му включва 156 победи, 53 равенства и 40 загуби. Спечелил е близо 70% от вероятните точки. След края на всеки сезон, воденият от него отбор е придобивал право на присъединяване в евротурнирите. Тях той не ги пропусна и в тимовете си в чужбина – Анортозис и Астана. С Левски завоюва две трофеи, три купи на страната и две суперкупи. Към триумфите му в България би трябвало да прибавим и една Купа с Литекс през 2009-а година. Същата година оказа помощ и за купата на Левски, до момента в който бе ментор в Ловеч. В предпоследния кръг „ оранжевите “ биха ЦСКА с 1:0, а с равенството сред Левски и Миньор на „ Герена “ (1:1), „ сините “ станаха за 26-и път първенци.

Дебютът му в българския хайлайф бе на 6 август 2004-а година в най-старото столично дерби. Тогава на „ Герена “ Левски победи Славия с 3:0.

Освен двете трофеи със „ сините “ през 2006-а и 2007-а година, той има две втори места с тях през 2005-а и 2008-а година, въпреки във втория случай да не приключи сезона и да бъде уволнен от Тодор Батков два кръга преди края. Интересното е, че цели четири пъти и с три тима е финиширал на четвърто място. На два пъти това стана с Ботев Пд през 2013 и 2014-а година, един път с Литекс през 2009-а и с Левски през 2022-а година. При „ канарчетата “ пък му беше единственият сезон, в който неспечелените мачове бяха повече от извоюваните. През 2013/2014 успехите му бяха 18, а ремитата и провалите общо 20.

Като % извоювани точки най-успешният сезон за Стоилов е 2006/2007 – 85,56%. Пак тогава бяха сложени няколко върха. Левски вкара 96 гола, което до момента не е реализирал нито един тим в българското състезание. „ Сините “ записаха и най-голямата си турнирна победа – с 10:0 над Черноморец Бс-Сф.

Утрешният мач също може да се окаже исторически, защото Левски още няма победа в Кърджали, а Мъри към момента не е печелил против този конкурент като посетител. През предишния сезон с него „ сините “ стигнаха единствено до 0:0 на „ Арена Арда “, като с оглед показаното на терена повече не заслужаваха, както призна след мача и самият Стоилов.    
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР