Утре в 11.00 часа земеделци излизат на протест пред Министерския

...
Утре в 11.00 часа земеделци излизат на протест пред Министерския
Коментари Харесай

С мирен протест земеделците отново идват на жълтите павета

Утре в 11.00 часа земеделци излизат на митинг пред Министерския съвет (МС).

Това стана ясно от конференция на част от браншовите организации в земеделието, които желаят оставката на аграрния министър Кирил Вътев . Те се заканиха, че митингът няма да е кротичък и авансово се извиниха на българските жители за неудобството, което ще им основат.

Земеделците не предвидиха какво ще се случи на следващия ден пред Министерски съвет.

Те обявиха, че не одобряват подхода на Вътев да афишира за нелегитимни по-голяма част от организациите в сектора. Освен това са образували Инициативен комитет за избавяне на българското земеделие. Според тях Кирил Вътев легитимирал няколко послушни организации, които можело да бъдат лъгани и да бъдат съзнателно противопоставяни на останалите . Те желаят оставката му, тъй като за 9 месеца не съумял да прокара нито една концепция или политика. Земеделците са недоволни от средствата за бранша за 2024 година. Осигурените едвам 150 милиона лв. за секторите плодове, зеленчуци и животновъдство били извънредно незадоволителни. Те желаят писмени гаранции и да се обезпечи финансиране от страна на властта.

Венцислав Върбанов сподели, че те не са позволени на договарянията под претекст, че не са същински и комфортни. Свидетели сме на невиждан случай министър да разделя бранша по подобен метод, разяснява той. 300 000 са селскостопанските производители в техните организации, както и производителите на 80% от млякото и 30% от зърното в страната. Нашите асоциации са над 20 години в тази сфера, изясни някогашният аграрни министър. 

Организациите желаят двойно нарастване на така. нар. " украинската помощ ". Настояват още да се отстрани данъкът върху дотациите за 2024 година. Земеделците желаят министър председателят Николай Денков да излъчи консенсусна персона, която да показа смяна в Стрегическия проект. Властта също по този начин да излезе с национална позиция за смяна в Зелената договорка. Освен това те упорстват да се промени определението за деен фермер.

Димитър Зоров, ръководител на Асоциацията на млекопреработвателите в България и на Съюза на говедовъдите в България, отхвърли, че организациите не желаят разговор. Той показа директория с едностранната преписка с Министерство на земеделието и храните.  Имаме поредни претенции, които целят да запазят българското отглеждане на животни и земеделие, акцентира Зоров. Защитаваме нашите ползи и няма да се преклонна пред никого, безапелационен бе той и упрекна властта в липса на държавност. Не сме съгласни със 150 милиона лв. за сензитивните браншове, акцентира Зоров. Искаме конкурентна среда, настоя той. Искаме политики и прогнозируемост, добави Зоров.

, ръководител на " Обединени български животновъди ", бе безапелационен: " Ние сме законни ". И той показа досието с предложенията до земеделското министерство. Над 40 са техните предложенията за Стратегическия проект. Ние сме дружно, колкото и да се пробва да ни разделя министър Вътев, регистрира Синапов. Министърът излъгал земеделците и по тази причина му желаят оставката. Той насочи обръщение към политиците-да намерят точния човек, който ще ги изведе от рецесията. Утре пред Министерски съвет в 11.00 часа те стартират народен митинг. Този митинг няма да бъде кротичък, закани се Синапов.
 Оформено е съглашението сред властта и земеделците
Оформено е съглашението сред властта и земеделците

Каквото сме се разбрали в петък, през днешния ден беше завършено дефинитивно. По създание нови неща няма, съобщи земеделският министър

Припомняме, че през делничните дни на предходната седмица селскостопански производители на доста места в страната. В петък на брифинг в Министерския съвет след среща сред премиера Николай Денков, Вътев и недоволните производители за съглашение сред представителите на земеделския бранш и министър-председателя. В събота и неделя земеделци производители В митинга се включиха представители на Националната асоциация на картофопроизводителите, както и зърнопроизводители и животновъди. Земеделците оповестиха, че чакат да видят съглашението, а не да слушат единствено думите на властта. от Българската земеделска камара митинги на селскостопански производители.

Българска телеграфна агенция осведоми, че земеделци от неучастващи в договарянията с властта организации блокират с тежка техника и бали плява от 10 ч. днес основния път сред Русе и Велико Търново край село Поликраище . Протестиращите са излели цистерни с мляко. Организаторите на митинга плануват пътят да остане затворен до 14 часа.
 Снимка 653057
Източник:

Не знаем какво съглашение ще се подписва през днешния ден с част от земеделските организации, научаваме за това от новините, сподели Цанко Цанев, представител на Българската агрохранителна камара, на Асоциацията на земеделските производители в България и на Говедовъдния съюз.

Организаторите на митинга прецизират, че на следващия ден тяхното неодобрение ще се придвижи в София, дружно с тежка земеделска техника.
 Снимка 653059
Източник:

Движението в региона на Поликраище се реализира по обходни направления.

Българска национална телевизия оповестява, че с трактори, тежка техника и пръснати на пътя плодове земеделци са блокирали и пътя Кюстендил - Гюешево.

Нова телевизия заяви, че освен  " Гюешево ", е блокиран и граничен пункт  " Кулата " . Зърнопроизводителите от Свищовско са затворили през днешния ден и пътя сред Плевен и София.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР