Утре ще започне отброяването на последните 30 дни до старта

...
Утре ще започне отброяването на последните 30 дни до старта
Коментари Харесай

Олимпиадата в Пекин месец преди старта: Рискове и полемики

Утре ще стартира отброяването на последните 30 дни до старта на зимната олимпиада в Пекин - Игри с необикновен образ - на фона на дипломатически протест, ковид и въпроси към ориста на тенисистката Пън Шуай, предава във вторник Франс прес.

С това събитие, което ще продължи от 4 до 20 февруари, китайската столица ще стане първият град, приел зимна олимпиада, откакто през 2008 година към този момент бе хазаин на лятна - по-престижна и възприемана тогава като празненство за една страна, чиято мощност е в напредък.

Този път Пекин си слага за задача най-много да избегне опасности и полемики.

Следвайки тактика за тотално премахване на ковид в страната, Китай ще настани в " хигиеничен балон " събраните близо 3000 спортисти и хората, заети с организацията на надпреварите.

Въпреки обещанието за " зелени, инклузивни, отворени и чисти " игри, будещо подозрения у природозащитниците, Пекин остава заплашен от замърсяващ смог, изключително зимно време.

Колкото до несъгласията, съпътстващи Олимпийските игри 2022, външният министър Ван И предизвести: " Политическите операции на неколцина западни политици няма да секнат ентусиазма на олимпийските игри, а единствено ще изложат на показ личното им безличие. "

Стратегия " нула коронавирус "

Неправителствени организации приканват от дълго време за протест на Игрите в символ на митинг против прекомерно скромните триумфи на Китай в областта на човешките права, откроявайки по-конкретно отношението към уйгурите в района Синцзян.

Администрацията на Байдън съобщи през декември, че няма да изпрати публични представители на Игрите поради " реализирания геноцид и закононарушенията против човечеството в Синцзян, както и други нарушавания на човешките права ".

Пекин предизвести, че Съединени американски щати " ще си платят " за това огорчение, само че това не попречи Австралия, Англия и Канада да се причислят към дипломатическия протест, при все това спортистите от тези страни ще вземат участие в надпреварите.

Друг лютив въпрос е казусът Пън Шуай.

Тази тенисистка, прочула се с игра на двойки, изчезна и остана в неопределеност към три седмици, откакто упрекна някогашния вицепремиер Чжан Гаоли, 40 години по-възрастен от нея, в " насилствени " полови дейности по време на връзка, траяла с години.

По-късно видеоклипове демонстрираха нейни обществени появи в Китай, само че това не бе задоволително да разсее подозренията дали е в сигурност и има независимост на придвижване и на изрече.

Освен това идните олимпийски игри ще са вторите след тези в Токио предишното лято, които ще се играят под опасността от коронавирус.

Китай, където коронавирусът се появи в края на 2019 година, е възприел така наречен тактика за " нула коронавирус " за да възпре напълно разпространяването на вируса, прибягвайки до строги рестрикции по границите, продължителни локдауни и местни карантини. Тринайсетте милиона поданици на град Сиан да вземем за пример са задължени да не излизат на открито близо две седмици.

" Разтревожени сме "

Изглежда Омикрон не е повода да се появи това огнище, относително лимитирано на фона на други страни, само че този мощно инфектиран вид е още едно предизвикателство към уредниците на Олимпиадата.

Като първа последица от Омикрон, хокеистите от Националната хокейна лига на Съединени американски щати и Канада няма да могат да вземат участие в Игрите.

" Разтревожени сме ", показа Дейвид Шумейкър, общоприет секретар на Канадския олимпийски комитет.

" Вярваме, че тези Игри към момента може да протекат при цялостна сигурност, само че следим нещата ден за ден ", изясни той пред локална медия.

Организаторите са въвели фрапантни правила: всички спортисти би трябвало да са имунизирани под боязън авансово да бъдат сложени за две седмици под карантина, да се тестват всеки ден и ще им бъде неразрешено да напущат " санитарния балон ".

На деянията ще може да участват фенове - прогрес спрямо Игрите в Токио, - само че не и гости от чужбина.

В спортно отношение Китай не е страна със обилни достижения на зимни Олимпийски игри (62 медала, измежду които 17 златни), само че има огромни упования от присъединяване на 18-годишната Айлин Гу родом от Калифорния, решила да съставлява Китай - родината на майка си.

Двукратната международна шампионка по ски в свободен жанр от 2021 година няма равни в халфпайпа и слоупстайла, може да разчита даже на тройно злато, в случай че се включи в Биг Еър.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР