Утре ще стане ясно кога ще има Акт 16 за

...
Утре ще стане ясно кога ще има Акт 16 за
Коментари Харесай

Иван Шишков: Интерконекторът с Гърция не е готов, има изтървани срокове

Утре ще стане ясно по кое време ще има Акт 16 за газовата връзка с Гърция

Очаква се на следващия ден да има изясненост за това по кое време ще има Акт 16 за газовата връзка с Гърция, когато вложителите по плана би трябвало да показа мрежови всекидневен график с крайната дата, в която обектът ще бъде приключен. Това стана известно от думите на служебния министър на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков пред публицисти измежду края на среща с участниците в строителството на междусистемната газова връзкаГърция-България, съобщи Българска телеграфна агенция. Разговорът бе за усъвършенстване и привършване на градежа в изпълними периоди.

Според министъра това е единственият метод, по който ще се подсигурява управлението от близко на процеса и ще се обезпечи опция държавните институции, отраслови по плана, да са разполагаем съгласно този график, с цел да може оборудването оптимално бързо да бъде приключено.

"Правим всичко допустимо да бъдем подготвени до отоплителния сезон. Това е нашата цел и смятам, че през днешния ден бе една добра стъпка в тази посока ", заяви Теодора Георгиева, представител на възложителите - един от изпълнителните шефове от българска страна на "Ай Си Джи Би ", която взе участие в срещата при министъра.

Министърът заяви, че е открито, че има закъснение в строителството и има неизвършени строително-монтажни работи. Постигнато е единодушие механически обектът да бъде разграничен на два стадия и това, което е наложително за използването на газовия интерконектор с Гърция, да бъде първият стадий, посочи министърът и добави, че по този начин ще може да се компенсира част от забавянето.

Той уточни, че по незавършените строително-монтажни работи по обекта до момента е водена преписка с изпълнителите. Цялата страна е разполагаем, само че желаеме експедитивност и качество за дотъкмяване на първия стадий, с цел да може да се обезпечи за въвеждането в употреба на частта от оборудването, което е извънредно наложително, с цел да може да се обезпечи газ за България, съобщи министърът. Днес е било реализирано единодушие част от дейностите, които не са директно свързани със сигурността на интерконектора, да се вършат през втория стадий, с цел да може да се завоюват два - три месеца, посочи министърът.

Заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков не отговори на репортерски въпроси, като уточни, че през днешния ден изказвания дава единствено министър Шишков.

В отговор на въпрос Шишков сподели, че интерконекторът не е приключен "поради изтървани периоди от строителя ". Не мога да знам доколко и дали страната е отговорна или не, какъв брой е упражнявала надзор или не, сподели още министърът и добави, че "иска да гледа напред ", като повтори, че ще желае мрежови график.

Утре, когато се показа мрежовият график от строителите, всички ще разберете дали е допустимо или не и по кое време да има Акт 16, сподели в отговор на въпрос министърът и съобщи, че всички институции ще работят по този начин "все едно са в държавна приемателна комисия, без да са подготвени за нея, с цел да може всеки подробност да се "изчиства " в границите на строителството, а да се чакат след това спомагателни периоди.

"Обединихме се да създадем поетапност, с цел да влезем в употреба оптимално бързо – по този начин нареченият първи стадий да бъде приоритизиран и още тази седмица да се обединим какви са целевите дати за влизането в употреба ", добави Теодора Георгиева. Тя и акцентира, че ще се разчита на поддръжката на страната, тъй като планът е от стратегическа значимост за страната и ще обезпечи три милиарда кубически метра природен газ, което е еквивалентно на потреблението на страната.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР