Утре ще се проведат изборите за Европейски парламент, на които

...
Утре ще се проведат изборите за Европейски парламент, на които
Коментари Харесай

Днес е ден за размисъл и политическата агитация е забранена

Утре ще се проведат изборите за Европейски парламент, на които българите ще гласоподават за 17 души, които да ги съставляват в Брюксел. По традиция, денят преди вота е ден за размисъл, на който всякаква политическа пропаганда е неразрешена.

Говорителят на ЦИК Таня Цанева разясни пред БНР, че възбраната важи и за публикуването на всевъзможни резултати от социологически допитвания.

Сигнали за нарушавания могат да се подават в ЦИК и в районните изборни комисии.

Принципно в деня за размисъл и в деня за гласоподаване важи и възбрана за продажба на алкохол, само че всеки кмет самичък ще взема решение дали да вкара такава мярка.

Днес също по този начин ще бъдат готови общо 11 661 изборни секции в България. 3000 секции ще получат и машини за електронно гласоподаване. Извън страната ще има отворени 191 секции в 64 страни.

За евровота в чужбина ще бъдат отворени 191 секции в 64 страни, осведомят от Централната изборна комисия. За евровота в Гърция ще бъдат разкрити 13 секции - 3 секции в Атина, ще може да се гласоподава и в Генералното консулство в Солун, в Кавала, в Каламата, в Неамодания, в Никити и на остров Родос. Четири ще бъдат изборните секции на остров Крит.

В Турция местата за гласоподаване са 4 - в Истанбул, Анкара, Одрин и Бурса. В Румъния ще се гласоподава в посолството в Букурещ. В Северна Македония - в Скопие, а в Сърбия - в посолството в Белград и в консулството ни в Ниш. По 24 изборни секции ще има във Англия и в Германия, 16 в Испания и 10 във Франция.

От ЦИК припомнят, че даже и да не са подали заявление за гласоподаване отвън страната, българските жители в чужбина могат да упражнят правото си на глас в изборите за европарламент в комфортно за тях място и изборна секция отвън страната, като дават документ за идентичност - персонална карта, паспорт или военна карта, и попълнят декларация. Едно от изискванията обаче е те да имат адресна регистрация по непрекъснат и сегашен адрес в България или друга страна от Евросъюза през последните 3 месеца.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР