Утре ще е най-хубавият ден на годината, ще пратим децата

...
Утре ще е най-хубавият ден на годината, ще пратим децата
Коментари Харесай

Утре е най-близкият до душите ни празник - 24 май, заявиха в декларация от БСП

Утре ще е най-хубавият ден на годината, ще пратим децата си с цветя на площадите, с цел да честваме най-близкия до душите ни, най-неповторимия ни празник - 24 май, Денят на българската култура и просвета и на славянската книжовност, денят на светите братя Кирил и Методий. Това съобщи Тома Томов в декларация от името на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " от парламентарната естрада.

Той означи, че епохи преди Джото, Свети Франциск от Асизи, епохи преди да се родят Микеланджело, Леонардо и Рафаело, Шекспир и Гьоте, Франсоа Вийон и Юго, Толстой и Томас Джеферсън, когато Лондон и Париж са заспали провинциални градчета, а актуалният свят не е даже предусещане, България пребъдва.

" Нашите светци и настойници са от първите, тяхното слово е нашето начало. Заради тях сме още тук и ще бъдем ", съобщи Томов.

Кирил, който е роден през 826 година в Солун, евентуално е бил най-умният човек на планетата по това време, уточни депутатът и означи, че в Константинопол единствено за три месеца Кирил усвоява граматиката, по-късно учи Омир, геометрията, диалектиката и всички метафизичен науки, риториката, аритметиката, астрономията, музиката и другите елински изкуства. Завършва Магнуарската школа и по-късно е библиотекар на патриарха в църквата " Света София ".

" Напомня ми на Ибн Халдун - великият арабски мъдрец ", сподели Тома Томов. Като него Кирил отива на задача при сарацините в Багдад, взе участие в други задачи, полемики и най-после се уединява в мълчание в манастир в Мала Азия, където към този момент се е отдръпнал неговият брат Методий, добави депутатът. Тяхното епохално дело е българската писменост Глаголицата - тази графическа система е първото фонетично писмо, напълно съобразено с особеностите на езика на племената в българската група, уточни Томов.

Следва Великоморавската задача, която е неуспех. Там остават 40 месеца, от самото начало водят война с немското духовенство, което ги ругатни, че проповядват на несвещен език, означи Томов. България на княз Борис Първи Михаил в действителност е тази страна, в която славянската книжовност и книжнина ще могат да пуснат дълбоки корени и да дадат положителни плодове, уточни той. По думите му княз Борис Първи Михаил е лидерът на дълбоката смяна с Христовата мощ и с кръстния знак. Само за седем години България образова повече от 10 хиляди свещеници, дава в ръцете им 10 хиляди евангелия и те потеглят да проповядват на български език, уточни Томов.

Климент опростява Глаголицата и основава буквите на Кирилицата. Днес той е един от седемте апостоли на България, паралелно с Кирил, Методий, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, сподели той. Езикът ни потегля на изток и през днешния ден той е планетарно събитие - няколко стотин милиона души пишат с нашите букви, означи Томов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР