Утре се навършват 2 години от началото на войната в

...
Утре се навършват 2 години от началото на войната в
Коментари Харесай

От екипа на БНТ в Киев: Песимизъм и надежда в навечерието на мрачната годишнина от войната

Утре се навършват 2 години от началото на войната в Украйна. Това е миг както за равносметки и разбори, по този начин и да си дадем сметка страните, които поддържат Украйна по света от какво имат потребност украинските бойци и каква е обстановката там. В Киев са специфичните ни пратеници Тоня Димитрова, Владимир Богдански и Роберт Вецов.

66 противников офанзиви са отблъснати от украинската войска през последното денонощие. Дронове са умъртвили трима души и в Одеса. Такава е равносметката за последните 24 часа, а часове ни разделят от мрачната годишнина от началото на войната в Украйна.

Ако би трябвало да се направи паралел с настроенията с първата годишнина, в този момент атмосферата е много по-песимистична. В навечерието на първата годишнина в Киев пристигна американският президент Джо Байдън. Украинците бяха доста въодушевени и обединени от национализъм, въодушевени от идната предишното лято контраофантзива, която за жалост не съумя да реализира задачите си.

Сега обстановката е много по-различна - западната помощ се бави, изключително тази от Съединени американски щати, където законопроектът за даването на военна помощ е блокиран сега в долната камара на представителите. Украинците изпитват дефицит на оръжие и хора, насъбрана е отмалялост измежду бойците. Всички приказват за отбранителна тактика през 2024 година и възможна атака чак през 2025 година. Никъде не става въпрос за завършек на войната.

И въпреки всичко Западът се пробва да повдигне духът на украинските бойци в навечерието на мрачната годишнина. Днес се чака Съединени американски щати да разгласят нов лист от наказания, които са ориентирани против 500 юридически лица - оръжейни компании в Русия и компании в трети страни, които подкрепят Русия във войната. Англия също разгласи нови наказания против компании, които дават запаси на Русия да продължава да води войната. Италия разгласи, че следва да бъде подписано двустранно съглашение за сигурност с Украйна.

По-рано този месец Украйна подписа такива съглашения с Германия и Франция, а преди този момент и с Англия. Украйна се пробва да компенсира невъзможността да се причисли към НАТО сега с двустранни съглашения с най-силните страни-членки на Алианса, само че като цяло тези съглашения имат повече алегоричен смисъл, в сравнение с действително да заменят участие на Украйна в НАТО.

Мрачна е атмосферата и царува доста скептицизъм. Хората не чакат нещо да се промени. Единствената вяра е да могат да удържат позициите си през тази година до момента в който вътрешнополитическите противодействия и в Съединени американски щати, и в Европа, където предстоят европейски избори, приключат през 2024 година.

Вижте директното включване на Тоня Димитрова от Киев


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР