Утре се навършват 144 години от Освобождението на Търговище, тогавашен

...
Утре се навършват 144 години от Освобождението на Търговище, тогавашен
Коментари Харесай

Историята на символа на Търговище - 144 години след освобождението на града

Утре се навършват 144 години от Освобождението на Търговище, тогавашен Ески джумая. Eдно знаме, непокътнато и до през днешния ден, е алегорично за града.

Знамето на земската армия е знак на първата войскова част в Търговище от времето на Освобождението. Носено е от дядо Пеньо Стоянов, който предвождал групата, извикала съветските бойци от Омуртаг, тогавашен Осман пазар. Преди да постъпи в музея през 50-те години на предишния век, знамето е съхранявано в казармите в града.

" Знамето е с присъщи белези за него време, то е квадрат, 1.30 м на 1.30 м, с ресни, с пресечени две сини ленти. Най-важен е надписът и съдържа следните думи: " БЪЛГАРСКА ЗЕМСКА ВОЙСКА 1878 ГОДИНА ЕСКИ ДЖУМА ". По това време през юни-юли стартират да набират доброволци от освободените български градове, за такива знаем, че отпътуват в посока образуването на Разградската тайфа от нашия град ", споделя Магдалена Жечева, шеф на Регионалния исторически музей в Търговище.

Знамето незабавно става алегорично за церемониите по честването на годишнините от Освобождението.

" Специално място тогава имат към момента ветераните, свързани с тези събития, един от които е дядо Пеньо Стоянов. Именно тогава се вкарва традицията пред дома на дядо Пеньо Стоянов, сутринта в деня на Освобождението се събират жители със специфичен файтон. Възрастният човек се закарва до казармата, оттова се взема знамето и с доста церемониалност се връща в центъра на града, където минава и тържеството ", изясни още Магдалена Жечева.

Ритуалът се съблюдава до през днешния ден, въпреки дядо Пеньо от дълго време да е напуснал този свят. А знамето на Търговище е в същото на цвят, като това на Българската земска армия от 1878 година.

Репортер: Герасим Герасимов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР