Утре съм поканен на среща на лидерите на Еврогрупата, където

...
Утре съм поканен на среща на лидерите на Еврогрупата, където
Коментари Харесай

България подава кандидатурата си за чакалнята на еврозоната утре

Утре съм поканен на среща на водачите на Еврогрупата, където ще показва и нашите писма и кандидатурата ни за чакалнята на еврозоната, ще ги срещна с направеното към този момент, тъй като изпълняваме всичките пет критерии. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов преди началото на Европейския съвет в Брюксел, представен от " Дневник ".

" Финансовият министър е поканен на 14 юли на среща единствено на финансовите министри на Еврогрупата, а писмото което изпращам, е сред шефа на Българска народна банка и финансовия министър Горанов. Утре са ме поканили водачите да ги срещна с тематиката. Да откажа ли? Да кажа, не, не, това е работа на финансовия министър. На 14-и ще е срещата, където ще вземат решение елементи, а на следващия ден ще ги срещна аз ", посочи Борисов.

" Утре политически ще попитам за какво се постанова да променяме критерии за чакалнята на еврозоната, и петте са изпълнени ", съобщи министър председателят.

По думите му България не е отговорна, че са били премахнати толкоз производства в България, че излизайки от социалистическия лагер милиони са отишли в демократични страни, че биват подмамвани с по-големи заплати доктори, инженери, програмисти, софтуерни експерти в по-скъпоплатените западни страни.

" Ние сме предложили компромисите, които шест месеца ги работихме, голяма част от сътрудниците ги поддържат и в този момент ще запитвам тези, които не ги поддържат, какъв различен проект биха предложили ", разяснява Борисов по тематиката за миграцията, която ще бъде съществена на Европейския съвет. Той изясни, че българското предложение е " по едно и също време задействане на трите аспекта – незабавна защита на външните граници против незаконнта миграция, платформи или изнесени центрове отвън границите на Европейски Съюз и вторичното систематизиране вътре в съюза, като се регистрира страните, които са на първа линия по до момента настоящите конвенции, когато записват по безусловно признатия естествен, интернационален по всички конвенции метод бежанци, които желаят да отидат в други страни бежанци, по-късно не би трябвало да бъдат връщани назад, тъй като другояче първите страни ще понесем цялата тежест ".

Той изрази убеденост, че проблемите с миграцията могат да бъдат решени с нужните средства. " Ще упорствам сътрудниците от Италия и Австрия да ни поддържат съглашението с Турция да работи. Преди няколко дни президентът Ердоган, когато се чух с него, сподели, че до този миг единствено приказваме за съглашението, само че нищо не е платено, огромна част не е платена ", уточни Борисов.

Той обясни още една част от българското предложение за миграцията: " както в България имаме код жълто, код зелено, код алено, когато се спомене и хората знаят тук ще има лек дъжд, другаде доста и когато има червен код, би трябвало да се вземат превантивни ограничения, по този начин да се сътвори тристепенно в Европейски Съюз нова система на деяние според на равнището на вълната (в момента нямаме), автоматизирано да се задействат, с цел да не се постановат такива ненужни срещи, каквито може би 10 сме провели ".

По думите му към този миг турците в цялостен аспект съблюдават уговорките си към България по това съглашение. " Затова вие се разхождате по " Солунска " и, колкото и рядко да си идвате в България, пред ЦУМ, помните какво беше, какво е в този момент ", сподели още министър председателят пред публицистите в Брюксел.

Борисов още веднъж съобщи българската позиция, че България няма да се съгласи с предлагането да приема назад мигрантите, минали през страната до момента, с цел да стигнат до Западна Европа. " За големите старания на България да не позволяваме незаконни мигранти, ние си носим отговорност. Затова в случай че кажат хванали сме шест души, минали незаконно и ги върнат, имат право. Но съблюдаваме интернационалните задължения, пристигнали са нашето контролно-пропусквателен пункт, ние сме взели пръстови отпечатъци, създали сме им медицински обзор, три-шест месеца са стояли и по-късно заминат за някъде в Европа, не могат да ни ги създадат постоянно наши ". Според него има риск мигрантите да кажат: " не е Германия, само че България се развива добре, Гърция, Италия " и " внезапно всичко, което в този момент цепи Европа да бъде при нас за това че сме спазили закона и сме работили добре ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР