Утре промените в Изборния кодекс влизат за обсъждане в правната

...
Утре промените в Изборния кодекс влизат за обсъждане в правната
Коментари Харесай

Промените в Изборния кодекс отново влизат в правната комисия

Утре измененията в Изборния кодекс влизат за разискване в правната комисия, с цел да се възвърне по-ниският предел за избор на претендент с преференция в изборните листи, както и да се стартира процедура за нова Централна изборна комисия.

Рестартът на измененията в изборното законодателство е, с цел да се резервира стабилността, изясни ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов. Според него преференцията е "хибридно решение " в изборния развой, не е мажоритарен избор.

От НФСБ остават срещу ниския предел за преференциите. Ще поддържат промяна на състава на ЦИК, само че не виждат по какъв начин това ще стане чисто софтуерно до евроизборите. Българска социалистическа партия потвърдиха, че няма да влизат в пленарна зала. Обвиниха ръководещите, че не са си научили урока и преждевременно внасят новите ремонти в Изборния кодекс.

Според АБВ промените на изборните правила въобще не вземат решение значителните проблеми.

В програмата на Народното събрание за четвъртък е планувано разглеждането на процедура за избор на нова ЦИК.

,,Промяна на смяната се наложи поради публичната реакция'', изясни ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов. Той уточни, че признатите по-високи прагове за преференциите от предходната седмица подхождат на метода, общопризнат и в други страни, в които има преференциално гласоподаване.

,,Ние сме национална партия. Съобразяваме се с тренда, с публичните настроения, без значение от каква част от обществото идват. Напълно учредено считам, че изпълнителната комисия взе такова решение'', добави пред камерата на Българска национална телевизия Кирилов.

От НФСБ смятат, че преференциите с невисок предел разрушават политическото доверие, като основават непотребна мотивация за,,боричкане'' в една партийна листа. Затова ще гласоподават срещу, когато Кодексът се върне в пленарната зала.

,,Ако се избира нов състав на ЦИК е обикновено НФСБ да има своя номинация и кандидатура'', обявиха от партията на Валери Симеонов.

От левицата потвърдиха, че няма да вземат участие в работата на Народното събрание. По думите на Крум Зарков ще обикалят страната, с цел да вземат решение проблемите на хората. Социалистите упрекнаха ГЕРБ, че внасят новите промени в Изборния кодекс, без закона да е обнародван.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР