Утре предстоят дебатите за 1600 общински проекта, предложенията за които

...
Утре предстоят дебатите за 1600 общински проекта, предложенията за които
Коментари Харесай

След удължено работно време депутатите приеха само част от текстовете по Бюджет 2024

Утре предстоят дебатите за 1600 общински плана, предложенията за които бяха добавени в план-сметката по гледище на локалните управляващи.

Въпросните планове ще се извършват в идващите 3 години, като на 3 месеца общински управляващи могат да оферират и нови, предава.

Днес на второ четене депутатите отпуснаха още спомагателни 68 милиона лв. за просвета, 20 милиона за Министерство на вътрешните работи и образованието, както и 37 милиона за ДАНС.

Планираните разноски за защита възлизат на 2,05 на 100 от Брутният вътрешен продукт за 2024 година. Общо 59 млн. лева са прехвърлянията за висшите военни учебни заведения, което е с близо 9 милиона повече, в сравнение с през тази година.

 Бюджетите за Българска национална телевизия, БНР и Българска телеграфна агенция за 2024 година

За Българска национална телевизия средствата, одобрени в бюджета, са в размер на 86 980 600, от които 6 100 000 лева са целева дотация за придобиване и главен ремонт на дълготрайни активи по Закона за радиото и малкия екран.

Според плануваните планове бюджетните взаимоотношения с централния бюджет за 2024 година на Българско национално радио в размер на 62 974 400 лева включително 3 900 000 лева целева дотация за придобиване и главен ремонт на дълготрайни активи по лист, одобрен от министъра на финансите.

За Българска телеграфна агенция плануваните средства са в размер на 11 856 500 лв..

Бюджетите на транспортното министерство, на Министерството на младежта и спорта и на Национален статистически институт

Разходите за транспортното министерство за 2024 година са близо 700 000 000 лв.. Субсидиите за " БДЖ- Пътнически транспорти " ООД са 209 890 000 лева, за Национална компания " Железопътна инфраструктура " - 301 230 000 лева Това записа Народното събрание с признати на второ четене текстове от законопроекта за държавния бюджет за 2024 година

За Министерството на младежта и спорта са планувани разноски на обща стойност 137 444 400 лева

Бившият министър на спорта и сегашен народен представител от ГЕРБ-СДС Красен Кралев означи, че предлаганият бюджет на ведомството е най-нисък за последните 2 години и има два съществени минуса. Първият е, че за спортните клубове нарастването е едвам 15%. Или за близо 1000 клуба, които имаме у нас, се пада по 15 000 лева на клуб, счете Кралев. Вторият минус бил спрените стратегиите за развиване на детския футбол, волейбол и баскетбол.

Депутатите спориха за заплатите на чиновниците от Националния статистически институт (НСИ). Разходите за личен състав за следващата година са разчетени на 23 778 100 лева От " Възраждане " желаеха с към 30 млн. лева повече за хонорари в Национален статистически институт, само че болшинството не одобри.

Парламентът утвърди и парите за НСО и Държавна организация " Разузнаване ".

Разходите за НСО за личен състав са 59 312 400 лв.. Разписаните общо разноски за ДАР са 49 467 000 лв..

Бюджетите на общественото, здравното и просветителното министерство

За Министерството на труда и обществената политика са планувани доходи, помощи и дарения от 47 000 000 лева Разходите са 2 862 221 000 лева

Министърът на финансите Асен Василев изясни на депутати от опозицията, които подлагаха на критика парите за обществени разноски, че най-голямото нарастване на бюджета на общественото министерство се е случило през последните две години.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи, ръководител на бюджетната комисия, изиска преустановяване на дебата и болшинството гласоподава " за ". Преди това той укори свои сътрудници от опозицията, че злоупотребяват " тежко " с правото на изявления. Това провокира реакция от Цончо Ганев от " Възраждане ". Позволявате си цинично държание, обърна се той на собствен ред към Цонев. Последва замяна и на други реплики.

Когато народни представители от " Възраждане " се възмущават от езика, това се назовава подигравка, означи водещият съвещанието Никола Минчев ( " Продължаваме промяната-Демократична България " ).

В бюджета на Министерството на здравеопазването (МЗ) за следващата година са планувани доходи от 39 285 000 лева, разноски - 1 058 723 000 лева, като за личен състав са заделени 514 628 600 лева

Министерство на здравеопазването дава възмездно на общински и здравни лечебни заведения - търговски сдружения, както и на такива със смесено държавно и общинско присъединяване, средства по Револвиращия капиталов фонд по план " Реформа в здравния бранш - заем БУЛ 45 65 " за закупуване през 2024 година на здравна инсталация и други дълготрайни активи въз основа на подписани контракти за възобновяване на предоставените суми на месечни вноски. Предоставените средства са до размера на възобновените и неизразходвани средства от минали години и настоящо възобновените през 2024 година приходи по фонда, записа Народното събрание.

Не се одобри предлагането на Българска социалистическа партия да се заделят З5 млн лева за финансиране на профилактични стратегии за репродуктивно здраве при дами и мъже сред 20 и 39 години.

Председателят на здравната комисия Костадин Ангелов изясни, че в този момент в бюджета не би трябвало да бъдат включени тези пари, тъй като даже и да бъдат утвърдени, няма да бъдат изразходвани по предопределение, тъй като още няма стратегии.

По предложение на Министерство на здравеопазването има включени 15 млн лева за скрининг на болести при деца и за репродуктивно здраве, сумата е по-малка от желаната от вас, само че очевидно толкоз е решило сега Министерство на здравеопазването, обясни Асен Василев.

За Министерството на образованието и науката (МОН) за разчетени доходи, помощи и дарения за 9 300 000 лева, разноски - 1 133 225 200 лева

Субсидията в бюджета на МОН за Тракийския теоретичен институт в България е 100 000 лева, за Добруджанския теоретичен институт - 100 000 лева, същата сума е записана и за Македонския теоретичен институт.

Трансферите от бюджета на МОН за Българска академия на науките и висшите държавни учебни заведения са за общо 979 079 000 лева В прехвърлянето за СУ " Св. Климент Охридски " са включени средства в размер на 355 100 лева за обезпечаване активността на Научноизследователската и изпитваща лаборатория. В бюджета за вузовете средствата за личен състав са 142 460 500 лева

За опазването и поддръжката на военните гробища и монументи депутатите отделиха 200 хиляди лв. от бюджета на МО

Следващата година ще се влагат средства в размер на 200 хиляди лв. за опазването на военните монументи и гробища. Това взеха решение депутатите при разискването на второ четене на наредбите от законопроекта за държавния бюджет за 2024 година

Депутатите одобриха публицистична корекция в бюджета на Министерство на защитата, в която за дотации и други настоящи прехвърляния за юридически лица с нестопанска цел сумата бе увеличена от 262 хиляди на 462 хиляди лв., като 200 хиляди от тях депутатите разписаха да са за възобновяване на български военни гробища и монументи и основаването на обществен цифров указател, прибавя Българска телеграфна агенция.

До публицистичната корекция на Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС се стигна след спор в зала и откакто депутатът от " Възраждане " Ангел Георгиев обоснова своето предложение за 200 хиляди лв. от бюджета за български военни монументи и български военни гробища в Република Северна Македония. Георгиев акцентира, че категорично е записал, че плануваните средства се употребяват целево за рехабилитация и възобновяване на български военни гробища и български военни монументи, както и за основаване на обществен цифров списък за тяхното местоположение и имената на починалите герои. Обидно е положението на български военни гробища в Македония, сподели депутатът.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС разяснява, че има консенсус за българските военни гробища. Той означи, че от парите за културно-информационните центрове, от които 1 млн. ще отидат за този в Македония, може Министерство на културата да разпореди 200 хиляди да отидат за поддръжка на военните гробища. По думите му е належащо редовно решение за запазване на българската памет.

Ангел Георгиев сподели, че има най-малко 20 български военни гробища в Република Северна Македония и сумата от 200 хиляди лв. изобщо не е огромна. Това е една дребна сума, а има доста работа, която би трябвало да се прави, добави той.

Христо Гаджев съобщи от трибуната, че самодейност за слагане на кръст на мястото на борбата при Каймакчалан е в напреднала фаза и уточни, че за военнопатриотично образование има обособен бюджет в размер на 38, 4 млн. лева, който включва бюджет за поддръжка на монументи.

Министерство на защитата има подобен отдел от години, сподели той и добави, че по закон би трябвало да се води подобен указател на военните монументи. Пари има, уточни той и посочи, че няма потребност да се взимат от който и да било различен бюджет. Има закон за военните монументи има и бюджет, който се заделя всяка една година.

Тук въпросът не е дали са обезпечени средствата, а дали се е направила активността, означи финансовият министър Асен Василев. Той сподели, че е въпрос на организация да бъде свършена активността.

Почитта към починалите под знамената на България се дължи всеки ден, освен на Архангелова задушница, сподели Христо Гаджев.

От Българска социалистическа партия Атанас Зафиров сложи въпроса за плановия принцип, по който ще се харчат парите на Министерство на защитата. В изявлението си той означи, че базата за установяване на размера на главното месечно заплащане на военнослужещите остава 380 лева, каквато е била и преди осем години, и попита дали този голям финансов запас, който ще бъде провиснал на Министерство на защитата, ще подсигурява нарастване на възнагражденията. Колегата му Румен Гечев означи, че от 2019 година сме почнали заплащания за превъоръжаване, без да сме получили и една каска и засяга парите за новите бойни самолети. Трагедията е не е единствено, че плащаме милиарди, само че и че не получаваме нищо, добави той.

Министър Асен Василев отговори, че, откогато той е министър, не е позволил 100 % предплатени заплащания, без доставка. По думите му бюджетът на МО не зависи от министъра на финансите, а от решенията на Народното събрание. Министър Василев уточни, че по бюджета за 2024 година за придобиване на съществени бойни техники и създаване на батальонни бойни групи от състава на механизираната бригада, в това число и за съпътстващи разноски са планувани 546 млн.лв.; за придобиване, рационализация, поддръжка и ремонт, въоръжение, ракети, торпеда и техника 398 423 млн. лева.; за съпътстващи разноски за придобиване на новия вид военен аероплан, първи стадий - 174 млн. лева.; за придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд за Военноморски сили - 161 млн. лева.; за придобиване на 3D радари - 120 млн. лева.; за втория стадий за придобиването на новия вид военен аероплан - 82 345 млн.; за придобиване на ракетна система Javelin - 55 млн.

Министерство на финансите не е умело, кои са тези планове, които са верни и по тази причина за пръв път тези планове са разрушени перо по перо, уточни Василев и акцентира, че за финансирането им няма преценка на министъра на финансите, а на Народно заседание.

Предвидените по бюджета на МО за 2024 година доходи, помощи и дарения са в размер на 144 000 000 лева, Сумата за настоящи разноски е 2 129 194 000 лева. Бюджетните взаимоотношения и прехвърляния са разчетени на 2 044 234 200 лева За държавните военни учебни заведения са планувани средства в размер на 14 631 700 лева, за Военна академия " Георги Стойков Раковски ", Национален боен университет " Васил Левски " - 24 934 200 лева За Висше военноморско учебно заведение " Никола Йонков Вапцаров " - 12 498 300 лева

Асен Василев: Парите за земеделците са с 500 млн. лева повече от тези, които получиха през 2023 година

Парите за земеделците са с 500 млн. лева повече от тези, които получиха през 2023 година, сподели министър Асен Василев в отговор на предложение, направено от " Българска социалистическа партия за България ", за национални ограничения за поддръжка на земеделските производители по отношение на войната в Украйна. Предложението планува 422 млн. лева за политиката за обезпечаване на поддръжка на земеделските стопани по национални ограничения и за компенсиране на нарасналите цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна отбрана, горива и торове. То бе отхвърлено в пленарна зала с 58 гласа " за ", 63 - " срещу " и 62 - " въздържал се ".

В поддръжка на предлагането изявления направиха Даниел Петров от " Възраждане ", Ализан Яхова от Движение за права и свободи, както и Десислава Танева от ГЕРБ-СДС.

Министър Василев уточни, че и от ГЕРБ, и от Движение за права и свободи също са желали да има национални дотации. Той означи, че 2021 година общите дотации, български и европейски, за земеделието са 2, 440 милиарда лева През 2022 година бяха вдигнати на 3, 086 милиарда лева, а през 2023 година - на 3, 603 милиарда лева За следващата година е планувано нарастване на общите дотации - национални и европейски, до 4, 108 милиарда лева, т.е. 505 млн. лева повече, съобщи Василев.

Ако решите, че желаете да свалим финансирането на Стратегическия проект на 15% и да ги отделим като национални ограничения, няма проблем, сумата апропо ще бъде по-голяма от тази, която вие оферирате. Проблемът е, че в случай че в този момент го създадем в бюджета, че националните ограничения са до юни, до момента в който подобен проблем с финансирането по Стратегическия проект нямаме. Винаги можем да вземем финансирането по Стратегическия проект и да го пренасочим по национални ограничения, обясни министър Василев. По думите му в случай че парите се пренасочат към национални ограничения, не е ясно дали действително ще стигнат до земеделците.

Иван Иванов показа предлагането на левицата. Той означи, че със започването на войната в Украйна Европейска комисия към този момент на два пъти позволява страните членки да подкрепят своите аграрни производители с национални средства за превъзмогване на нездравословните последици от войната в Украйна. За тази година и за предходната година размерите бяха извънредно съществени и те значително оставиха бранша витален, уточни той. За първи път в бюджет 2024 година сходна държавна помощ няма. Всички аграрни производители сега са извънредно обезпокоени, войната в Украйна продължава, не се знае по какъв начин това ще се отрази в допълнение на цените на торове, препарати и надлежно е обикновено и разумно в тази обстановка Народно събрание да застане зад нашите аграрни производители, моли депутатът.

Парламентът гласоподаваха бюджета на земеделското министерство, в който плануваните доходи са в размер на 204 386 000 лева Текущите разноски са планувани в размер на 303 743 700 лева, финансовите - 29 300 000 лева Предвидените бюджетни взаимоотношения прехвърляния от централния бюджет са в размер на 173 936 200 лева Българска социалистическа партия желаеха и повече пари за Селскостопанска академия в размер на 63 909 000 лева вместо плануваните 53 млн. лева, само че предлагането бе отхвърлено.

Поискано бе и нарастване на разноските за личен състав за организациите " Рибарство и аквакултури ", ИА " Борба с градушките " и Българска организация за сигурност на храните, само че предлагането не бе признато. Кръстьо Врачев от левицата настоя, че средствата за личен състав в министерството на земеделието следва да бъдат увеличени с 44 млн. лева, с цел да се обезпечи 20 % нарастване на заплатите за личния състав, работещ на терен, само че предлагането не бе признато. Разчетите за Държавен фонд " Земеделие " плануват доходи, помощи и дарения в размер на 3 000 000 лева разноски в размер на 528 807 900 лева и бюджетни взаимоотношения от 495 832 500 лева За политика на Министерство на земеделието и храните в региона на земеделието в селските региони са планувани 495 832 500 лева, а за рибарството и аквакултури - 433 000 лв..

Какво остава за другия четвъртък

Народните представители не престават гласуването и приемането на бюджета за следващата година в четвъртък. Съществено изменение, което ще гласоподават, е нарастването на таксите за хазарт с три пъти, написа.

Депутатите ще гласоподават и финансовите разноски за следващата година, като предлагането е те да бъдат в размер на 9 994 003 млн. лева

Народните представители ще обсъдят и предлагането за основаване на Фонд " Стамболов ", с който да се финансират магистрите ни в чужбина на стойност 5 млн.лв.

Депутатите ще гласоподават средствата за капиталови планове на общините. Това се случва за първи път, като в план-сметката влиза програмата за финансиране на капиталови планове на 265-те общини. Броят на плановете, които всяка община може да съобщи за финансиране със средства от Националната капиталова стратегия, няма да бъде стеснен.

В взаимозависимост от категорията на общината са избрани оптимални прагове на стойностите, в границите на които следва да са плановете за съответните общини: за общини с категория 1 - до 50 млн. лева.; за общини с категория 2 - до 30 млн. лева.; за общини с категория 3 - до 15 млн. лева.; за общини с категория 4 - до 10 млн. лева и за общини с категория 5 - до 6 млн. лева За общините с население по данни на Национален статистически институт над 180 000 души общата стойност на плановете ще е до 100 млн. лева

Народните представители гласоподават предлагането Министерски съвет, по предложение на министъра на опазването на здравето разпорежда планиране за създаване на " Национална многопрофилна детска болница " в София след основаване на нужните условия и предпоставки за това.

Депутатите ще гласоподават и електрическата енергия за учебните заведения, детските градини, храмовете и манастирите да премине на цените на контролиран пазар.

Народните представители ще гласоподават отпущането на 27 млн. лева за основаване на Център за киберсигурност и споделени осведомителни запаси, както и отпущането на 7 млн. лв. за ремонта на постройката на Конституционния съд.

Народните представители ще вземат решение дали да провиснал 54 млн. лева за създаване на система за оказване на незабавна здравна помощ по въздух, както и 5 млн. лева за създаване на нов кръвен център.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР