Утре от 18.00 часа в Чешкия център ще бъде излъчен

...
Утре от 18.00 часа в Чешкия център ще бъде излъчен
Коментари Харесай

Филмът Дистанция ще бъде излъчен утре в Чешкия център

Утре от 18.00 часа в Чешкия център ще бъде излъчен филмът " Дистанция ". Той е отдаден на събитията след потушаването на Пражката пролет.
" През август 1968-ма фамилията ми напусна България и отпътува за Прага " - по този начин стартира документалната лента " Дистанция ", чийто създател е Албена Михайлова - българска художничка, която живее към този момент 24 години в Швейцария. Филмът й е една персонална история за самоубийство, за дълго защитавани фамилни секрети и събития, случили се малко след потушаването на Пражката пролет:

" Времената се трансформираха. Ние пораснахме и видяхме света по-различен от този на нашите родители ".

В началото на 70-те години в едно българско семейство юноша поставя завършек на живота си. Това семейство неотдавна се е завърнало от Прага, където е претърпяло събитията от 68-ма. След гибелта на сина им бащата е смачкан от болежка и виновност, а майката замълчава. 40 години по-късно сестрата търси открит разговор с майка си. Сестрата е авторката на кино лентата Албена Михайлова. В изявление за " Хоризонт " тя описа:

„ Това е моята персонална история, историята на моето семейство. Филмът се получи една доста интимна история. Две дами - майка и щерка - аз се пробвам да се дистанцирам от личния си облик - се пробват да преработят една трагична история, която се случва в фамилията ни. Докато майката от самото начало не желае да приказва по тази причина, дъщерята, т.е. аз, потеглям по нейните разкази и групирам фамилни архиви, с цел да опиша историята за брат ми. Брат ми поставя завършек на живота си през 72-ра година. Причините не са доста ясно и не могат да бъдат изяснени до ден сегашен “.

Лична драма или политически акт е самоубийството на брат й? Разтърсващи обстоятелства рефлектират върху съвремието и слагат доста въпроси. Албена Михайлова признава, че това е първият й дългометражен документален филм:

„ Върху моя филм започнах да работя главно за да го завърша 2008-ма. 8 години трябваше да пътувам, да снимам, да диря архиви, с цел да се получи този артикул. … Аз имах точна визия за крайния резултат. Това, което в края на краищата се получи, неслучайно и заглавието на кино лентата се промени, напасвайки се на наличието - " Дистанция ", а всичките тези години, когато го развивах, заглавието беше " Пара и религия ".

Днес майка й е на 90 години. За сина си Стилиян не е отронвала дума цели 40 години. Разказът й стартира едвам след 2005-та. Какъв е той - ще разберете, в случай че гледате " Дистанция ".

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР