Утре може да е иначе, но днес е така.Правителството на

...
Утре може да е иначе, но днес е така.Правителството на
Коментари Харесай

Калоян Методиев: Съюзът Борисов – Радев се институционализира

Утре може да е другояче, само че през днешния ден е по този начин.

Правителството на Борисов-Радев, препоръчано от ГЕРБ, и подкрепено в зала от Движение за права и свободи предстоящо не мина. Това ли е било задачата, какви сметки са си създали, е единствено в главите на гореизбороените. Съюзът Борисов – Радев от ден на ден се институционализира. Парламентарните диспути към проекто-кабинета затвърдиха наклонността ГЕРБ да са главният представител, поддръжник и покровител на служебния кабинет на президента. Категорично и от двете страни върви съгласуваност, поддръжка, а от нощес към този момент и публично се приказва за този съюз като за „ търпимост “.

Всяка история, обаче си има предистория. И тъй като през днешния ден депутатите на ГЕРБ късат ризи от парламентарната естрада какви съперници са Борисов и Радев би трябвало да им се припомнят няколко момента.

Първият длъжностен кабинет на Радев (2017 година) е правилен в съгласуваност с ГЕРБ с ярки техни министри (Кирил Ананиев, Малина Крумова, зам. министри и доста други). Има ли някой, който си мисли, че квотата на ГЕРБ тогава (най-голямата) е дадена инцидентно, до момента в който някакви хора са се разхождали из центъра и от прозорците на Дондуков 2 са ги видели, харесали и извикали, с цел да ги поканят за министри. В оня решителен за страната миг. Тогавашният кабинет промени хода на историята на страната. Това е първият удар с нож в гърба на всяка опция на тогавашното ръководство.

Второ, Радев значително дължи преизбирането си за втори мандат на ГЕРБ. Професор Анастас Герджиков (това беше предходният професор) имаше действителни шансове да стане президент. Помагал съм с каквото мога на неговата кандидатура и то от чисто разбиране. По средата на акцията медии, всекидневно положителни единствено към ГЕРБ, започнаха да бълват публикации: „ Професорът е мека китка “, „ Нищо не става от него “, „ Женствен “ и така нататък, с което гневно подкопаваха акцията му в нейния кипеж. На от ден на ден фрагменти от страната се виждаше по какъв начин върви самотно с кандидатката си за вице по градове и паланки, макар мита за мощната локална власт на издигналата го партия. И други неща, които го сринаха в придвижване и на финала.

В тези месеци пък връзките Радев-ДПС еволюираха от „ Коя е вашата татковина майка? “ до „ Вие от Движение за права и свободи постоянно сте били гаранта за етническия мир в страната “. И на втория тур Движение за права и свободи безшумно и добродушно не изкараха електората си да гласоподава. Леко и елегантно. А президентът стана президент с най-ниския резултат в историята.

Трето, съсипващата офанзива за събаряне на постоянното държавно управление вървеше координирано и дейно половин година. Удар от Радев, удар от Борисов, удар от ИТН… и по този начин шест месеца.

Четвърто, сега няма по-големи бранители на служебния кабинет на Радев от ГЕРБ. Нищо, че това е най-антиевропейското държавно управление в новата история на България, че изпусна границата от несръчност, че е антисоциално, че провали Шенген, че ни отдалечава от Еврозоната, че го има в отчет на ОССЕ като държавно управление злоупотребило с власт и намесило се в изборите като е взело страна (познайте в чия полза), че не внесе бюджет, че ламти за още власт и така нататък

Десетки интелектуалци и неправителствени организации приказват за пълзящ боен прелом, а единствено ГЕРБ не са разбрали и оферират със същата тази група общ проекто-кабинет, бранят привилегиите й (дошли от едно несъвършенство на нашата Конституция) и я венцехвалят под път и над път. Това какво е?

Театърът какви съперници са Борисов и Радев към този момент е единствено за малоумници. И по какъв начин желали непоклатимост и не тласкали страната към нови избори!!! И тъй като множеството от нещата нагоре съм разказвал обществено през последните години се обръщам към читателите: когато ви боли гръбнакът – отивайте на доктор, когато ви се скапе колата при автомонтьор, когато ви се слуша музика търсете музикант, а когато се интересувате от политика си слушайте политолозите. Имате избор, стотици са и това им е работата, както при всички останали специалности. Политиката е поминък! И то най-важният в живота на една страна.

Утре може да е другояче, само че през днешния ден е по този начин!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР