Утре изтича срокът, до който Украйна пое ангажимент у нас

...
Утре изтича срокът, до който Украйна пое ангажимент у нас
Коментари Харесай

Директорът на най-голямата компания за производство на олио в страната: Имаме нужда от постоянен внос на суровина

Утре изтича срокът, до който Украйна пое ангажимент у нас да не влиза украински слънчоглед.

" Заедно с преработката за произвеждане на белен слънчоглед, индустрията може да преработи общо 4 милиона тона. В положителните си години България създава малко над 2 милиона тона. Тоест промишлеността има потенциал да направи импорт от порядъка на още 2 милиона тона ".

Това сподели за БНР Георги Койнов - финансов шеф на " Олива ", сдружението, което е максимален преработвател на маслодайни култури в България и изясни, че производителите в България не могат да произведат нужните количества, а страната не дава на преработвателите да го закупят от Украйна.

" България през последните години се трансформира в огромен преработвател на слънчоглед и стана чист вносител на слънчоглед, което значи, че за зареждане на мощностите на локалната промишленост има потребност от непрекъснат импорт на суровина ".

От 8 месеца обаче е неразрешен вносът на суровина от най-големия източник до момента – Украйна, посочи Койнов. В предаването " Преди всички " по " Хоризонт " той акцентира, че възбраната на вноса не е била от огромна изгода за българските производители:

" Ние не разделяме слънчогледа на български и вносен. За нас той е еднакъв, стига да дава отговор на качествените индикатори. Цената, която ние сме предложили постоянно е била една и съща. За нас няма разлика какъв е произходът. Ние сме дейни купувачи на слънчоглед, безусловно всеки ден, на пазарната цена за деня ".

Не са се сбъднали и упованията за съвсем рекордна годишна продукция от слънчоглед у нас. При упования за близо 2.2 милиона тона, действително са били ожънати към 1 600 000 " което е много ниско, исторически видяно ":

" Това обаче по никакъв метод не повлия, а то и няма по какъв начин да повлияе, на международната цена на слънчогледа, която продължи да бъде ниска. Спрямо август цената продължи низходящото си придвижване безусловно до преди няколко седмици. Сега има известно възобновяване на цената, само че към момента сме на равнища по-ниски от това, което беше август. Очакванията на земеделските производители, а частично и на Земеделското министерство, в лицето на страната, че сходна възбрана би могла да им " помогне " да реализират по-висока цена за своята продукция, на процедура бяха изцяло неоправдани ".

Койнов е безапелационен, че сделки се вършат всеки ден, в това число и с български производители, само че те продават дребни количества в изчакване на по-високи цени:  

" Основната причина да не се предлага български слънчоглед е цената, която е на интернационалните пазари. Не би трябвало да се случва, само че за жалост е реалност към този момент 8 месеца, че докато те чакат тази по-висока цена, ние сме лимитирани от опцията да доставим суровина от внос и да обезпечи естественото действие на нашите предприятия ".

Бизнесът се притеснява, че е допустимо след рухването на възбраната за импорт да се стигне до обстановка, в която комерсиалните покупко-продажби с украински контрагенти да бъдат под контрола на министерството, а административни ограничения да попречват търговията. Сделките не трябва да зависят " от положителната воля на даден орган или комисия, тъй като това е директна опция за основаване на корупционни практики ". Преработвателите се опасяват също, че административните процедури може да лишават прекомерно дълго, което може да попречва естествената работа на предприятията.

" Предвид на количествата, които са налични сега в България – ресурс, плюс новата годишна продукция, плюс вноса, който досега е осъществен, предвиждаме, че има суровина най-много до края на март месец идната година. Тоест, нямаме ли позволение на тази обстановка, през април съм изцяло уверен, че ще имаме затваряне на преработвателни мощности ".

Докато българските преработватели чакат да изтече възбраната, Украйна продава суровината си на други страни, предизвести той.

" Буквално в идващите седмици мисля, че е последната същинска опция да се набират по-сериозни количества от там. Имаме, безусловно от петък, потребност нови покупко-продажби да бъдат подписани и тези количества да тръгнат към България ".

В бранша непосредствено са ангажирани над 10 000 души, само че дава самун и на неведнъж повече в други сфери като превоза:

" Да си зададем въпроса – след 8 месеца възбрана за импорт на слънчоглед от Украйна кой тъкмо проблем в страната решихме - дали на земеделците с ниските цени, дали източниците на налози в страната, дали приходите от Данък добавена стойност в страната, или пък. даването на ефикасното действие на една преработвателна промишленост, която се трансформира в европейски водач и безусловно зарежда със слънчогледово масло международния пазар ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР