Утре е ден на траур в памет на 14-те жертвиНападателят

...
Утре е ден на траур в памет на 14-те жертвиНападателят
Коментари Харесай

Чехия под строга охрана след масова стрелба в Прага

Утре е ден на печал в памет на 14-те жертви
Нападателят се самоубил, откакто полицията го обкръжила

Стрелецът обвинен в още три убийства

Чешката полиция стегна през днешния ден ограниченията за сигурност, изключително към учебните заведения и други обществени здания, след кървавата баня в Прага ден по-рано, съобщи Ройтерс.

В четвъртък следобяд 24-годишен откри безразборна пукотевица във Факултета по изкуства в Карловия университет, като умъртви 14 души и рани 25 други.

Министърът на вътрешните работи Вит Ракушан разгласи през днешния ден, че полицията е открила самоличността на убитите и измежду тях няма чужденци. Сред ранените има двама жители на ОАЕ и един на Нидерландия.

Нападателят, чието име полицията не огласява публично, само че съгласно локални медии се споделя Давид Козак, се е самоубил, когато схванал, че е обграден от служители на реда. Когато органите на реда пристигнали на мястото на офанзивата, стрелецът се намирал на покрива на постройката, откъдето стрелял по хора отвън нея. Нападателят бил студент във Факултета по изкуства.

Той нямал престъпно досие, само че имал позволение за оръжие. Засега претекстовете за дейностите му не са известни, само че проверяващите не считат, че действието му е обвързвано с тероризъм.

Полицията имала предварителна информация, че той възнамерявал да се самоубие и го издирвала, само че в друга университетска постройка, където той трябвало да участва на лекция.

Освен това от полицията го подозират, че е умъртвил татко си в дома им в покрайнините на Прага, преди да се насочи към столицата и да открие стрелбата.

Днес органите на реда оповестиха, че подозират стрелеца в още едно закононарушение - ликвидиране предходната седмица на млад мъж и двумесечната му щерка. Те били открити в гора край село отвън Прага. Очакват се балистичните експертизи, с цел да се удостовери връзката с горските убийства.

Съобщено бе също, че ранените в стрелбата, които са имали потребност от хирургична намеса, са били оперирани и са в устойчиво положение.

От силите на реда дадоха отговор през днешния ден и на рецензиите, че са реагирали постепенно. Съобщено бе, че четири минути след първия подаден сигнал, служители на реда са пристигнали на мястото на случая. А на рецензиите, че е била забавена евакуацията на студенти, дадоха отговор, че първо е била оказана помощ на ранените, а по-късно почнало извеждането на хора от постройката.

Стрелбата в четвъртък е най-тежкият сходен случай в централноевропейската страна, в която доста хора имат спортно или ловно оръжие, само че всеобщите стрелби са необичайност.

Утре в Чехия е ден на народен печал в памет на жертвите на стрелбата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР