Утре, 28 декември, точно по обяд, от 11 до 13

...
Утре, 28 декември, точно по обяд, от 11 до 13
Коментари Харесай

Утре или никога: Община Варна дава възможност на гражданите да кажат как да харчи парите от бюджет 2019

Утре, 28 декември, тъкмо по обяд, от 11 до 13 часа в зала „ Пленарна “ на община Варна, е планувано публичното разискване на плана за идващия локален бюджет. Според квалифицираната презентация от екипа на кмета Иван Портних, неговата стойност е 475 млн. лв.. Това обаче е подвеждащо изказване.

Всъщност, както се прецизира в същата презентация на проектобюджета, действителната му стойност е 394 700 000 лв.. Останалите близо 81 млн. лв. са от европейски планове и стратегии, като отпущането им обаче въобще не е въпрос на решение на община Варна.

Местната власт обаче явно се пробва да „ надуе “ бюджета си до рекордна стойност поради това, че 2019 е изборна година и варненци ще гласоподават дали кметът Иван Портних и ГЕРБ ще запазят ръководството си в града.

Важно е също новият бюджет да компенсира това, което се случи с бюджета на община Варна за 2018-а. На процедура той не беше изпълнен съгласно проекта, освен това напълно по виновност на локалната власт. По тази причина се наложи той да бъде обновен (тоест намален) в края на годината с – 10 млн. лв.. Така цената на бюджет 2018 падна от 393 млн. на 383 млн. лв.. Трябва да отбележим, че това се случва в случай, че държавното управление на Бойко Борисов в допълнение отпусна 12 млн. лв. над авансово плануваното. Казано по различен метод, грешките в ръководството на Варна от страна на кмета Иван Портних и екипа му са причина минимум 22 млн. лв. от плануваните в бюджет 2018 да не влязат въобще в него.

Общественото разискване е на процедура единствената опция жителите на Варна да кажат мнението си за това къде да отидат общинските пари през 2019-а година. След утрешния спор проектобюджетът ще се преглежда в комисиите на Общински съвет – Варна, който е претрупан с властта да одобри, отхвърли и промени финансовата стратегия.

Подробности по плана за бюджет на Община Варна можете да видите тук.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР