Утре, 24 ноември, ще бъде обявен Ден на национален траур

...
Утре, 24 ноември, ще бъде обявен Ден на национален траур
Коментари Харесай

24 ноември - Ден на национален траур в България

Утре, 24 ноември , ще бъде разгласен Ден на народен печал поради жертвите на двете нещастия – на пожара в дом за възрастни в село Рояк и на тежката злополука на рейс на автомагистрала „ Струма “. Това разгласи във Варна вицепремиерът Гълъб Донев.

Причината за визитата на министъра в морския град е експлоадирането на пожара в дом за възрастни хора във варненското село Рояк на 22 ноември, когато 9 души починаха, а двама са в тежко положение. Останалите хора от вкъщи бяха евакуирани. В дома настанените са били 58 възрастни хора и няколко души личен състав. 

" Близки, които желаят да вземат родителите си и да се грижат за тях, няма проблем да бъдат поети от тях. Родителите на тези, които не желаят да ги вземат, ще бъдат пренасочени към други обществени услуги ". Това уточни общественият министър  Гълъб Донев  във връзка с пожара в дом за остарели хора във варненското село Рояк, където починаха 9 души.

Дирекция " Социално подкрепяне " във Варна води диалози с други социални услуги - държавно делигирани действия, където част от лежащите да бъдат настанени. Това са към 14 индивида, които би трябвало да бъдат настанени в домове за остарели хора и хора с увреждания. За другите към 30 души, които са с деменция и душевен увреждания, ще се търси услуга, подобаваща за тях. В момента те са настанени в хотел, в който изискванията са отлични. Хората се усещат добре. Разбира се, уплашени и уплашени са от случилото се. Някои от тях нямат визия какво се е случило. Тези, които са контактни и разговарях с тях, се усещат добре ", съобщи Донев.

По думите му по случая текат инспекции от няколко институции, като след приключването им, резултатите ще бъдат оповестени обществено. Донев уточни, че версиите за случая ще оповестят способените органи.

" Още от август месец с моя заповед е разпоредена инспекция във всички домове за възрастни хора в цялата страна. Само във Варна домовете за възрастни хора са над 50. Има наложени десетки актове и наказателни постановления ", добави той. По думите му в деня на случая на промяна е имало 8 индивида личен състав.

Министърът уточни, че " Близките на евакуираните хора ще бъдат подпомогнати. На огромна част от тях персоналните движимости и документи са изгорели по време на пожара ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР