Утре (22.08.19 г.) е последният ден, в който всеки жител

...
Утре (22.08.19 г.) е последният ден, в който всеки жител
Коментари Харесай

Безплатни компостери за отпадъци ще раздават в Раковски

Утре (22.08.19 г.) е последният ден, в който всеки гражданин на община Раковски може да получи безвъзмезден компостер за семейството си. Целта е да се приканят хората към понижаване на крайния битов хранителен и зелен боклук, както и да се насърчи устрема към преработване на разнообразни видове боклуци. Заявления за присъединяване в акцията могат да бъдат подавани както от жители, по този начин и от администрациите на учебни заведения, детски градини и ясли. Те могат да ги разположат в дворовете на къщите или кооперациите си, осведомят от общината.
Идеята на самодейността е да подтиква жителите към понижаване на крайния битов хранителен и зелен боклук, както и да насърчи устрема към преработване на разнообразни видове боклуци. Компостерите ще бъдат предоставени безплатно на обособените семейства посредством приемателно-предавателни протоколи. Единственото изискване е използването им да бъде по предопределение. Към всеки компостер ще бъде възложен справочник, чиято задача ще бъде да учи за разделянето на питателните от останалите боклуци и тяхното отнасяне при превръщането им в хранителна среда за растенията.
Проектът е на общинската администрация в Раковски. Той ще се извършва по процедура „ Изпълнение на демонстрационни планове в региона на ръководство на отпадъците “ по Оперативна стратегия " Околна среда " 2014 година - 2020 година Проектното предложение включва закупуване на компостери за домашно компостиране, които ще се раздават гратис на искащите да се включат в самодейността. Гражданите, които желаят да получат безвъзмездни контейнери за домашно компостиране, могат да подадат поръчка за това в постройката на община Раковски, етаж 1, стая 1, в период до 22.08.19 година (четвъртък). Компостерът е съд за събиране на растителни боклуци.
Проектът е ориентиран към семейства, които имат и се грижат за поддържането на дворове. " Работим поредно за разделното събиране на отпадъците, оползотворяването им и превръщането им в запас, както и за понижаване на депонирането. Компостирането е един от най-подходящите ни икономични способи за отнасяне на биоразградими боклуци. Това е развой, при който органичните субстанции се разграждат и трансформират в хумосоподобен материал, наименуван компост. Неговата функционалност е да подхранва почвата, да построява структурата, да покачва обмяната на въздуха /аерацията/ и да обезпечава задържането на вода в нея “, изясни кметът на Раковски - Павел Гуджеров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР