Утре, 17 октомври, в съседна ще се гласува на местните

...
Утре, 17 октомври, в съседна ще се гласува на местните
Коментари Харесай

Ден за размисъл преди вота за местна власт в Северна Македония

Утре, 17 октомври, в прилежаща ще се гласоподава на локалните избори, съобщи БГНЕС. Право на глас имат 1 824 864 души.

В конкуренцията за кметове вземат участие 301 претенденти, а за общински съветници 10 600 души. В борбата за кметското място в столицата Скопие вземат участие 12 претендента. Вторият тур от изборите ще се състои на 31 октомври.
 Министерство на външните работи с позиция за оскверняването на българските военни гробища в районен съд Македония Министерство на външните работи с позиция за оскверняването на българските военни гробища в районен съд Македония
България отдава огромно значение на въпроса за запазване на българското културно-историческо завещание и на българските военни гробища в...

Битката в македонския блок се води сред ръководещия Социалдемократически съюз /СДСМ/ на премиера Зоран Заев и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ на Христиан Мицкоски. По време на предизборната акция Заев неведнъж повтаряше, че " дружно са поставили завършек на " режима ", минали са през тежки тествания и са възстановили институциите ". Според него " държавното управление е подало ръка на съседите си, страната е станала член на НАТО и има обрисуван европейски път и бе осъществено сполучливо броене на популацията ".

" РСМ е най-сигурната страна на Западните Балкани. Тук имаме най-прозрачното ръководство, където хората приказват свободно ", счита още Зоран Заев. Лидерът на СДСМ съобщи, че " на тези избори най-важното е страната да продължи напред, вместо още веднъж да изпада в изолираност ", както това бе по времето на избягалия в Унгария някогашен министър председател Никола Груевски.

По време на предизборната акция водачът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ отправяше тежки обвинявания за " корупцията и мафиотизирането на страната от страна на Зоран Заев и неговото обграждане ". " Тези избори ще се решат от тихото болшинство. От жителите, чийто глас не се чува нито в медиите, нито по площадите, а това е гласът на разочарованите и обезверените ", твърди Мицкоски. Според него „ на 17 октомври РСМ ще гласоподава за ново бъдеще ".

В албанския блок съдружният сътрудник на СДСМ Демократическият съюз за интеграция на Али Ахмети се обрисува като най-вероятният победител измежду албанците.
 Заев: Шансовете за махане на българската обсада ще се усилят след изборите в двете страни Заев: Шансовете за махане на българската обсада ще се усилят след изборите в двете страни
Мисля, че с 50 % възможностите за унищожаване на блокадата на България ще се усилят след изборите, съобщи министър председателят на Северна Македония З...

Али Ахмети и този път заложи на " албанската карта ". На тези избори той сподели, че " един ден страната ще има албанец за президент ". В този дух досегашният кмет на град Тетово и претендент за нов мандат Теута Арифи го назова „ първия албански град ", а вицепремиерът Артан Груби дефинира Тетово като столица на албанците. Според него " няма нещо, което Тетово ще изиска и държавното управление в Скопие няма да даде ".

Отношенията с България и този път бяха постоянно тематика на предизборната акция. Докато Заев в негов жанр " дава обещание и има вяра в бързо намиране на решение на разногласията сред двете страни ", за водача на опозицията сегашният спор бе мотив за гневна антибългарска акция и обвинявания против София. Той при започване на предизборната акция даже прикани за едностранен отвод от Договора за другарство, подписан на 1 август 2017. И този път най-активен в говоренето против България бе някогашният външен министър и настоящ вицепремиер Димитър Димитров, който съобщи, " България не може да се назовава другарска страна ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР