Утре 17 май (вторник) от 12:00 часа в Музея на

...
Утре 17 май (вторник) от 12:00 часа в Музея на
Коментари Харесай

ЦСКА официално ще представи реплика на Първата Шампионска купа от 1948 г.

Утре 17 май (вторник) от 12:00 часа в Музея на спортната популярност на ЦСКА ще се състои формалното показване на репликата на Първата Шампионска купа по футбол, която отборът печели на 09.09.1948 година.

На специфична гала отговорникът на музея Христо Христо – Графа ще опише детайлности за ориста на скъпия трофей и по какъв метод той още веднъж се озова в своя дом – стадион „Българска армия“.

Първата купа, извоювана от „армейците“, към този момент е в Музея на спортната популярност на ЦСКА и ще бъде разполагаем на посетителите, които желаят да я видят и да се снимат с нея.

Работното време на музея през тази седмица ще бъде от понеделник до четвъртък – от 10:00 до 18:00 часа.

Първата шампионска купа на ЦСКА съответствува още с раждането на клуба. През май 1948 година се реализира съглашение сред футболистите на Септември и физкултурният колектив Чавдар за обединяване под името „Септември“ при ЦДВ.

Малко по-късно стартира и битката за шампионската купа, а конкуренцията приключва при започване на септември 1948 година Първият формален мач на „Септември“ при ЦДВ е на 19 май 1948 година на стадион „Юнак“ против най-стария софийски футболен клуб Славия, а срещата приключва наедно – 1:1.

Съгласно жребия, тимът гостува на Априлов (Габрово) и е реализирана победа с 2:0, а голмайсторите са Стойне Минев и Кирил Богданов. Реваншът се играе на стадион „Народна войска“, а триумфът 4:0 изпраща алените на полуфинал.

Следват срещите на „Септември“ при ЦДВ със Спартак (Варна). Първата среща, играна в морската ни столица, е извоювана с 2:1 след попадeния на Димитър Миланов. Реваншът е на претъпкания стадион в София, където следва нова победа, този път с 4:1. Голмайсторите са Димитър Миланов на два пъти, Тодор Такев и Кирил Богданов.

Големият край е против Левски, който е първенец през последните две години. Именно от този мач започва и огромното съревнование сред червени и сини. Спортно-техническата подготовка на Септември при ЦДВ се води от капитана на тима Нако Чакмаков, а физическата – от известния български боксьор Константин Николов – Замората.

Първият дуел е на 5 септември, на стадион „Юнак“. Под управлението на основния арбитър Борислав Каменски Септември при ЦДВ губи с 1:2. Съдбоносната среща за трофея е на 9 септември 1948 година, още веднъж на стадион „Юнак“, като арбитър на срещата е Стефан Данчев. Септември при ЦДВ печели по трагичен метод с 3:1 след две попадения на Димитър Миланов и едно на капитана Нако Чакмаков, който се разписва в последната минута, с цел да постави главните на армейските триумфи на футболния терен.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР