Утре, 12 юни 2020 г. се навършват 6 месеца от

...
Утре, 12 юни 2020 г. се навършват 6 месеца от
Коментари Харесай

Шест месеца без Митко

Утре, 12 юни 2020 година се навършват 6 месеца от гибелта на огромния български банкер Димитър Димитров. Той ни напусна единствено на 63 години

Митко, както му викахме приятелите, имаше дълголетен опит в банковата промишленост в България, заемал е голям брой управителни позиции във водещи банкови институции.

От 1993 година до 1995 година Димитър Димитров беше изпълнителен шеф на ОББ.

Димитров, най-високият български банкер носеше у себе си освен достолепието на огромните хора, само че и философския размисъл на безупречния експерт. Той работеше доста, а говореше малко.

Интернет мълчи за негови изявленията. Дядо Грийнспан беше споделил, че централната банка приказва най-добре, когато мълчи.

Не единствено като централен банкер, само че и на всички други длъжности, на които е бил Митко, избягваше да прахосва словото и разясняваше единствено когато решеше, че има смисъл.

В изключителни случай той биваше внезапен. Когато под повърхността на благоприличието се вършеха непристойни неща, когато се симулираше активност.

Често му споделях една от обичаните си мъдрости: „ Митко, видиш ли, че огромен човек бяга, значи дребен го гони “. А той всякога се тресеше от смях. Явно и двамата го знаехме от опит.

Димитров стартира кариерата си в Националния статистически институт. От 1982 година – 1987 година е шеф отдел и основен специалист в Българска национална банка, а от 1987 година до 1993 година работи в Строителна Банка АД, където поредно заема длъжностите шеф на отдел, вицепрезидент и президент.

През 1995 година е заместник–министър на икономическото развиване, а през 1996 година е подуправител на Българска национална банка.

От 1995 година до 1996 година е ръководител на Съвета на шефовете на Банкова консолидационна компания и през 1997 година е изпълнителен шеф на Банкова консолидационна компания.

Бил е член на управителния съвет на холдинг Доверие АД и част от дъщерните му сдружения. От ноември 2001 година до май 2011 година е изпълнителен шеф и ръководител на Съвета на шефовете на Насърчителна банка, в този момент Българска банка за развиване. На 30 септември 2014 година той беше определен от Министерството на финансите за член на Надзорния съвет на ББР.

„ Когато банките се употребяват за "играчки " от ръководещите и техните олигархични кръгове, има заплаха играчката да избухне и провалите да обиден доста хора “, беше предизвестил той в изявление за „ Банкеръ “.

Ще те помним, Митко!

От приятелите от „ Банкеръ “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР