Утре, 1 юни 2020 г., от 11:00 ч., председателят на

...
Утре, 1 юни 2020 г., от 11:00 ч., председателят на
Коментари Харесай

Мая Манолова внася законопроект за колекторите

Утре, 1 юни 2020 година, от 11:00 ч., ръководителят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ Мая Манолова ще внесе законопроект за регламентиране на колекторските компании. Това ще стане в постройката на Народното събрание на пл. „ Княз Александър І” № 1 (вход от бул. „ Княз Дондуков”), против Министерския съвет.

По данни на Асоциацията на колекторските организации в България през 2018 година колекторите са събирали вземания от жители по 1 221 227 случая за общо 1.418 милиарда лева при междинен размер на дълга от 1161 лева, е вписано в претекстовете към законопроекта.

Промените не разрешават събиране на вземания от колектори, в случай че в потребителския контракт няма категорично документално единодушие на длъжника задължението му да се събира от колектор, както и същият да бъде посочен съответно. С измененията на Манолова се не разрешават и контактите на колектора с работодатели или близки и съседи на длъжника. Вече ВиК-дружества, енергоразпределителни сдружения, топлофикации и мобилни оператори няма да могат да трансферират отговорностите на хората към колектори. Забранява се на колекторите да начисляват всевъзможни други разходи при събирането на дълга, с изключение на главницата и законната рента. Недействително става прехвърлянето на дълг към втори, трети и идващ колектор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР