Усвояването на терасите и бутането на стени е недопустимо. По

...
Усвояването на терасите и бутането на стени е недопустимо. По
Коментари Харесай

Експерт: Усвоените балкони компрометират конструкцията на панелките

" Усвояването на терасите и бутането на стени е неприемливо. По този метод отслабваме структурата на постройката. Това се правеше всеобщо, когато някои сътрудници по една или друга причина споделяха, че дадени стени не са носещи. Но в една солидна постройка, изключително по долните етажи, не можем да кажем, че някой тухлен дувар от 25 см не е носещ. Той оказва своето потребно деяние към постройката. Неговото унищожаване отслабва при всички положения носимоспособността на постройката при сеизмични въздействия ", изясни пред economic.bg инж. Атанас Ангелов, ръководител на Управителния съвет на Българската асоциация на архитектите и инженерните консултанти.

По мотив продължителността на живот на панелните блокове и в този момент настоящата разпоредба, съгласно която той е 50 години, инж. Ангелов споделя, че той може да бъде доста продължен при вярната употреба на постройката и полагане на нужните старания за премахване на градивни проблеми, в случай че има такива. Основният проблем в България обаче е, че се прави саниране без изцяло проучване на постройката.

Говорим за неналичието на така наречен механически паспорт на постройката. Последно наредбата, която регламентираше тази паспортизация, както и обследванията на сградния фонд, бе изменена през 2021 година от някогашния длъжностен районен министър Виолета Комитова. Според тогавашните калкулации издаването на механически паспорти би коствало на всеки притежател в жилищна постройка сред 200 и 1000 лева След отрицателната социална реакция тогава, Комитова разгласи, че това е непотребна процедура, която натоварва бюджетите на хората. Сега обаче има " малка врата ", която съгласно инж. Ангелов дава опция за поетапно въвеждане на паспортите, без да се утежнява бюджетът на хората.

В момента акцията за възстановяване на енергийната успеваемост изисква всички здания, които аплайват за енергийна успеваемост, да имат такива паспорти. Дали ще се вкара за целия сграден фонд, зависи от районното министерство, само че вървим в вярна посока, споделя инж. Ангелов.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР