Усвоихме едва 367 хил. лв. от 20-те милиона за Пловдив

...
Усвоихме едва 367 хил. лв. от 20-те милиона за Пловдив
Коментари Харесай

Кал и бетон на площад Централен 20 дни преди Пловдив 2019

Усвоихме едвам 367 хиляди лева от 20-те милиона за Пловдив 2019 Слави Георгиев: Общината налива пари в нови "колодруми " Културните обекти на Пловдив ще станат, но различен път

Камари пръст, пясък, трошляк, палети с плочки, бетонни блокове и тиня - по този начин наподобява площад „ Централен ” три седмици преди откриването на Европейска столица на културата. Пешеходците се провират през металните заграждения, които оформят кулоар за прекосяване на строителна техника. Площадът е окупиран от багери, бетоновози и кранове. Работниците са като на фронта - в дъжд, мраз и при рязък вятър стремително наливат подпорни стени и заваряват арматура. Но колкото и да се стараят, площадът ще си остане строителна площадка за откриващото събитие, на което Община Пловдив чака да участват близо 50 000 фенове, в това число и чужденци.

Днешната визия на площада ще хвърли в ужас даже и най-непретенциозните посетители. Старите разрушени плочки пред Военния клуб и някогашния партиен дом занапред ще се отстраняват. Във фонтана, кръстен от някой майтапчия Стружката, вода няма от пролетта. Той също ще се демонтира, а сега е трансфорат в градско бунище.

Част от гранитните плочки от шадравана са откъртени и са разхвърляни настрана. Фонтанът е построен при кмета доктор Иван Чомаков и тогава, през 2005 - 2006 година, струваше на градския бюджет близо половин милион лв.. Сега скъпият гладък гранит ще бъде превозен на предпазване до склада на компания „ Драгиев и ко ”, която извършва ремонта на площада и подлеза на " Гладстон " за 18 млн. лв.. Не е ясно каква част от тези средства са от целевата държавна дотация за културна инфраструктура.

Строителите споделят, че ще се употребява отново по преценка на Община Пловдив, в случай че при демонтажа не се натроши. Къде ще закарат пластиката на скулптора Жорж Трак, никой от Община Пловдив не споделя. Колкото и да се опитваме да повярваме, че новата водна повърхност ще бъде по-красива, бюджетът на Пловдив не е толкоз огромен, че на всеки 10 - 12 години да се сменят фонтани за по половин милион лв..

В склада отиват и двете паметни плочи, напомнящи ни за тържествената литургия на папа Йоан Павел II, отслужена на площада на 20 май 2002 година По-голямата е инсталирана на шадравана.

Строителите работят по укрепването на археологическите разкопки против хотел „ Тримонциум ” и до Цар-Симеоновата градина. На южния вход в Централна поща е поставена рампа, тъй като в изкопа се построява подпорна стена. Дърветата около разкопките са отрязани с пояснение от " Градини и паркове ", че са саморасляци. Извадени са и десетте пинии, които правеха сянка на площада. Под надзора на археолозите дузина служащи като на пожар разчистват зидовете на античните здания на Римския форум-юг. Разкопките до градината наподобяват отчайващо, тъй като и тук се налива бетон за подпорна стена.

Реставрацията изисква доста работа, с цел да могат тези антики да придобият още веднъж тип на скъп монумент на културата. Сега единственото, което виждат хората, са купчини камъни.

Между площада и Главната, над подлеза на ул. " Гладстон ", е налята нова бетонна плоча, с цел да не се стича надолу вода. Археологическите разкопки, които трябваше да блеснат в цялата си хубост, са в плачевен тип. Обрасли са с плевели, тъй като от три години тук не се работи. Преди няколко месеца в изкопа се срути стена на частния парцел. Оградата в другия частен парцел, който се намира на ъгъла на площада и Главната, е отстранена, откакто притежателите, с които Община Пловдив близо пет години водеше спор с желанието да им вземе бащинията, предоставиха достъп на строителите. Сигурно при започване на новата година ще се къртят старите плочки и ще се изгребва бетонът. Тогава площадът ще стане непристъпен.

По бул. " Цар Борис III Обединител " около Пощата към момента се минава в едното платно. От двете страни на пътя вървят довършителните работи - незабавно поставят кабели и тротоарни плочки.

Изключителни ограничения за сигурност би трябвало да вземе властта, с цел да обезпечи сигурност на посетителите на събитието на 12 януари. Около бул. " Цар Борис III Обединител ", където се провежда откриването, има три дълбоки изкопа - от изток на археологическите разкопки на Голямата базилика и от запад на Римския конгрес. Редно е в Община Пловдив да вземат ограничения по какъв начин ще бъде обезпечена сигурността на хората и от кое място те ще минават, когато събитието свърши.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР