Устройства с редки диаманти и модел за гилотинираната кралица Мария

...
Устройства с редки диаманти и модел за гилотинираната кралица Мария
Коментари Харесай

101 млн. лева е най-скъпият часовник в света

Устройства с редки диаманти и модел за гилотинираната кралица Мария Антоанета в топ 3 по скъпотия

Часовникът е обичан аксесоар на политици, спортисти, звезди на изкуството, предприемачи, даже на духовниците, за които материалното сякаш не било най-важно. Той издава усета, стандарта на живот на притежателя си и доста постоянно се трансформира в компромат против този, който няма формалните приходи да има скъпата движимост. И все пак мнозина не могат да устоят на изкушението да показват благосъстояние и разкош даже с риска да платят прескъпо за суетата си.

Първият часовник в историята на човечеството се появява към 1500 години прочие н. е.

В Древен Египет употребяват устройство с форма на T-квадрат, което мери времето чрез сянката, която хвърля. " T " на примитивния часовник е насочено в източна посока на сутринта. На обяд устройството бива завъртано, тъй че да може да хвърля сянка и във вечерните часове.

Впоследствие се появяват водните и пясъчните часовници, идва ред и на тези с махало, а в по-модерни времена на механичните и електронните. В един миг часовниците минават в всеобщо произвеждане и от устройство за премерване на времето се трансформират в моден аксесоар. С тази промяна на предназначението им стремглаво стартират да порастват и цените. И през последните години виждаме по какъв начин политици (световни и български), предприемачи и футболни треньори като Пеп Гуардиола носят доста скъпи устройства на ръцете си.

Ненадминат към този момент водач по скъпотия е Graff Diamonds Hallucination, който е оценен на внушителните 55 милиона $ (101, 3 милиона лева). Часовникът е подложен в платинена гривна и е направен от 110 карата редки цветни диаманти с разнообразни шлифовки и покрития. Моделът е показан през 2014 години и едно десетилетие по-късно продължава да удържа първото място по висока цена.


Всъщност при моделите на тази марка часовниците са доста дребни като размери, а акцентът е върху скъпоценностите, които ги обкръжават. Затова и не е изненада, че на второ място е нещо сходно - Graff Diamonds The Fascination. Името му се превежда като " Очарованието " и се състои от 152, 96-каратови бели диаманта, а по средата е ситуиран 38, 13-каратов крушовиден елмаз, който може да се отдели и да се носи като пръстен. Цената му е 40 милиона $, което се равнява на 73, 7 милиона лв..


Топ 3 на най-скъпи часовници в света се добавя от малко по-различен модел - Breguet Grande Complication Marie-Antoinette. Джобният аксесоар е затрупан със злато и по неофициална информация е поръчан от някогашен ухажор на френската кралица Мария Антоанета, по тази причина и нейното име участва в наименованието му. Това е същата кралица на Франция, която остава в историята с именитата си чудатост и с трагичния си край - гилотинирана е в разгара на Френската гражданска война през 1793 година, откакто е приета за отговорна по обвиняване в разнообразни закононарушения.

Моделът по този начин е изработен, че може да погледнете в " сърцето " му и да видите комплицираната механика. Още по-впечатляващо е, че работата по устройството стартира през 1782 година и продължава впечатляващите 40 години. Когато е приключен, е в действителност нещо невиждано. Но Мария Антоанета по този начин и не го дочаква, защото главата й пада, преди стрелките да проработят. Оценен е на 30 милиона $ (55, 3 милиона лева).

Jaeger-LeCoultre Joaillerie 101 Manchette коства 26 милиона $ (47, 9 милиона лева) и може да бъде с 576 диаманта, като има неповторима механика на ръчно навиване. А Chopard 201-Carat Watch е 25 милиона $ (46, 1 милиона лева) и има 15-каратов розов елмаз, 12-каратов наследник елмаз и 11-каратов бял елмаз, както и още 163 бели и жълти диаманта.

из.БД онлайн


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР