Устремен към своя първи финал в турнирите от Големия шлем,

...
Устремен към своя първи финал в турнирите от Големия шлем,
Коментари Харесай

Григор Димитров започва Australian Open с амбиции за първи финал в Големия шлем

Устремен към своя първи край в шампионатите от Големия шлем, в понеделник сутринта Григор Димитров стартира присъединяване си в Australian Open. Световният №3 се изправя против миналия през квалификациите Денис Новак от Австрия. При триумф българският тенисист ще има квалификант за противник и във втория кръг - шведа Елиас Имер или американеца Макензи Макдоналд.

Двубоят сред Димитров и Новак е трети на централния корт " Род Лейвър " и се чака да стартира към 6.00 ч. българско време. Програмата стартира в 2.00 ч. с дуела сред шампионката от " Ролан Гарос " Йелена Остапенко и Франческа Скиавоне. След тях на корта излизат миналогодишната финалистка в Мелбърн Винъс Уилямс и набиращата скорост след дълго неявяване поради травма Белинда Бенчич.

Димитров ще играе за пръв път против Новак, за който това ще е дебют в шампионатите от Големия шлем. 24-годишният австриец е №224 в международната класация, а върховата му позиция е №195 от лятото на 2016 година Той е изиграл единствено 10 мача на равнище " АТП ", като изгубил седем от тях.

Димитров ще взе участие за осми следващ път в Australian Open. Миналата година международният №3 направи най-хубавото си показване в Мелбърн. Той доближи до полуфиналите, където беше спрян от Надал в героичен петсетов мач. Другото му доста мощно присъединяване в Австралия беше през 2014 година, когато на пътя му още веднъж застана Надал, този път в четвъртфиналите, след поврат в четири сета.

След страхотния завършек на предишния сезон Димитров стартира тазгодишния Australian Open с огромни упования, само че и с още по-голяма убеденост. Българският тенисист има всички предпоставки да направи идната крачка, което за него ще значи постигане до финала.

" Всичко в тренировките мина добре. Готвих се чудесно. Сега остава да изляза на корта и да се показва сполучливо. Различното тази година е, че бях №3 в жребия. В последна сметка обаче това не значи нищо. Щастлив съм от това, което реализирах, само че идва нова година, нов шампионат. Ясно е, че че имам високи упования към себе си. Искам да се показва по допустимо най-хубави метод ", сподели Димитров на формалната си конференция преди шампионата.

Голяма част от експертите дефинираха българина като един от огромните любимци за купата. Букмейкърите го сложиха незабавно след тримата огромни - Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович, които имат общо 47 трофеи от Големия шлем.

" Бях почнал да се безпокоя, че времето на Димитров отминава, само че той явно осъзна напълно в точния момент къде се намира в развиването и кариерата си. Това е доста значимо за един състезател. Григор доближи отлично равнище във връзка с физиката, тактиката и самоувереността си. Преди като че ли самият той не си вярваше, че може да реализира нещо огромно, само че в този момент не е по този начин. За пръв път наподобява по този начин, като че ли Григор има изцяло действителен късмет да завоюва купа от Големия шлем и да се подреди измежду великите ", разяснява носителят на седем трофеи от Големия шлем Джон Макенроу.

Големите предстоящи към Димитров преди шампионата са изцяло основателни - както поради възхода му през последните месеци, по този начин и поради потока, в който жребият го изпрати.

Първият подложен, против който българинът може да се изправи, е Рубльов в третия кръг. Двамата се срещнаха предходния шампионат от Големия шлем - US Open. 20-годишният руснак реализира непредвидена победа в три сета, а след това стигна до четвъртфиналите, където загуби от бъдещия първенец Надал.

Ник Кириос, който детронира Димитров в Бризбейн, и Жо-Вилфред Цонга са евентуални противници на Димитров в осминафиналите. Доста рисков в тази част на схемата може да бъде и канадският тинейджър Денис Шаповалов.

Ако доближи до четвъртфиналите, международният №3 най-вероятно ще срещне някой всред финалиста от US Open Кевин Андерсън и Джак Сок, който в края на 2017 година завоюва мастърса в Париж и направи чудесно показване във финалите на АТП в Лондон.

Пътят на Димитров сигурно няма да е лек, само че за пръв път при участията си в Големия шлем той има опцията да избегне някое от огромните имена най-малко до полуфиналите (където евентуален противник е международният №1 Надал).

Финалите на АТП бяха доказателство за това, че българският тенисист към този момент умее да се оправя добре в мачовете, в които влиза в ролята на любимец. Той показва и още една дарба, която имат играчите, които печелят огромните титли - да измъква мачове, даже когато не демонстрира най-хубавата си игра.

Големият въпрос при Димитров е дали може да победи някой от огромните любимци, с цел да направи идната кракча. " Не съм сигурен дали Григор е подготвен да завоюва купа от Големия шлем поради метода, по който играе. Той може да победи съвсем всички играчи, само че към момента е малко променлив в ударите си ", съобщи носителят на седем трофеи от Големия шлем Матс Виландер в изявление за " Дневник ".

" Титлата в Лондон увеличи доста увереността на Григор. При него въпросът е да играе по-добре в огромните мачове против най-големите играчи и да не губи против по-ниско класираните. Но да бъдеш малко по-пасивен, по-дефанзивно надъхан против по-ниско класираните играчи, с цел да си сигурен, че ще спечелиш, и по-късно да можеш да си по-освободен и да тръгнеш напред против играчи като Федерер и Надал, е много сложна за реализиране композиция ", добави шведската легенда.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Мачовете на Григор Димитров (788)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР