Устойчивото укрепване на долара е заплаха за възстановяването на американските

...
Устойчивото укрепване на долара е заплаха за възстановяването на американските
Коментари Харесай

Силният долар не се харесва на всички

Устойчивото подсилване на $ е опасност за възобновяване на американските фондови показатели, отрицателно се отразява на облагите на фирмите, а също по този начин поддържа страховете по отношение на забавянето на икономическия напредък на страната, се споделя в разбор на „ Уолстрийт джърнъл “.

В съпоставяне с февруари предходната година доларът набъбна с към 7,25%, освен това той до наскоро демонстрираше растеж седем следващи сесии, което разреши на доларовия показател на WSJ изцяло да си покрие загубите от тази година. Стабилността на $ опонира на упованията на Уолстрийт: доста вложители допускаха намаляване на американската валута на фона на ускорения растеж на европейските стопански системи и неотдавнашната смяна на риториката на Федералния запас. Едновременно с това доста стопански системи по света се забавят, а стопанската система на Съединени американски щати се оказа по-силна на техния декор.

Укрепването на $ основава от ден на ден проблеми за американските транснационални корпорации, които би трябвало да обръщат в долари получената облага в чужбина. Компютърният колос International Business Machines Corp, производителят на артикули за необятно ползване Johnson & Johnson признават, че скъпият $ се е отразил отрицателно на приходите им през предишното тримесечие. Според оценката на Bank of America Merrill Lynch върху продажбите на американските компании скоро ще бъде нанесен най-сериозния удар от 2017 година, той ще бъде провокиран от съмненията във валутните курсове. Това е неприятна вест за вложителите, които се опасяват, че индикаторите от предишното тримесечие са обезпокоителен сигнал за бичи пазар.

Поскъпването на $ се случва в неловко за американската стопанска система време, защото от ден на ден участници на пазара се опасяват, че забавянето на международната стопанска система, комерсиалните спорове и последствията от 2-годишния интервал на озлобление на паричната и кредитна политика на ФЕД отрицателно ще се отразят на икономическия напредък на Съединени американски щати. В международен мащаб мощният $ оказва напън върху цените на суровините, които се търгуват в долари и стават по-скъпи за купувачите, употребяващи други валути.

Някои вложители считат, че доларът има пространство за по-нататъшен растеж. Централните банки на разнообразни страни по света, започвайки от Австралия и завършвайки с Канада, неотдавна споделят позицията на ФЕД по отношение на бъдещето на лихвите и, евентуално, разликата сред доходността на американските скъпи бумаги и тези ни останалите страни ще остане без смяна в краткосрочна вероятност. Някои анализатори означават, че повишението на доходността на американските облигации в комбиниране с относителната мощ на американската стопанска система са мотив за покупката на деноминирани в долари активи, макар вероятността от тяхното поевтиняване в близко бъдеще.

Бен Рендъл, старши стратег-анализатор в Bank of America Merrill Lynch, при започване на годината очакваше спад на $, само че през последните седмици промени своята оценка за вероятностите на американската валута на по-положителна, отчитайки явните признаци за закъснение на международната стопанска система.

„ Останалите стопански системи по света отслабват и можем да заявим, че американската стопанска система в съпоставени е задоволително мощна. В тези условия е евентуално по-нататъшното подсилване на $ “, означи той.

Последните данни от еврозоната удостоверяват неговото мнение. По-рано през февруари прогнозата за растежа на стопанската система на еврозоната за 2019 година бяха преразгледани в посока намаление до 1,3% от 1,9% през ноември. Причина за това станаха страховете по отношение на вероятностите за Брекзит, отслабването на търсенето от страна на Китай, а също по този начин паниката на вложителите във връзка със стремителното увеличение на италианския държавен дълг. За миналата година еврото понижа с над 8%.

Публикуваните в понеделник публични данни сочат, че темповете на напредък на английската стопанска система през 2018 година се забавиха до най-ниското за 6 години равнище на фона на свързаната с Брекзит неопределеност.

Перспективите на останалите стопански системи също остават мъгливи. Растежът на китайската стопанска система през 2018 година се оказа най-слабия за последните 30 години. Централната банка на Австралия по-рано през февруари предизвести за риска от по-сериозно намаляване на стопанската система на фона на спада на цените на парцелите и слабите продажби на дребно.

„ По-рано на пазара преобладаваше мнението за целесъобразността от къси доларови позиции през 2019 година, а в този момент всички, които го споделяха, си заплащат за това “, съобщи Ед ал-Хюсеин, старши валутен анализатор в Columbia Threadneedle. Според него доларът ще продължи да пораства по отношение на еврото с последователното задълбочаване на страховете на вложителите по отношение на икономическите опасности, свързани с Брекзит.

Доларът нарастна по отношение на останалите валути на развитите страни, само че той поевтинява по отношение на доста валути на разрастващите се стопански системи, които доста постоянно могат да предложат по-висока спрямо развитите страни рентабилност. Рисковете от търговията с валути на разрастващите се страни могат да набъбнат през последните седмици, в случай че страховете за бъдещето на международната стопанска система се запазят, а Съединени американски щати и Китай не съумеят да реализират сериозен прогрес в договарянията за търговията, означават вложителите.

Момчил Пожарлиев от BNP Paribas Asset Management през този месец прави оценка по-положително бъдещето на $, за което спомага внимателната реторика на международните централни банки.

Сега той залага на това, че по-високата рентабилност в Съединени американски щати ще оказва поддръжка на $ против валутите на Австралия, Канада и Нова Зеландия. Той планува растеж на $ през първата половина на настоящата година с към 5% по отношение на кошницата от други валути.

„ Ситуацията с $ в този момент наподобява друго “, сподели анализаторът. /БГНЕС и Дау Джоунс
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР