Устойчиво ниски остават финансовите познания на българите, като резултатите от

...
Устойчиво ниски остават финансовите познания на българите, като резултатите от
Коментари Харесай

Людмила Елкова, БНБ: Имаме да извървим дълъг път по отношение на финансовата грамотност

Устойчиво ниски остават финансовите знания на българите, като резултатите от това изключително в дълготраен проект са доста неприятни. Огромен остава процентът на тези, които вземат решения на база само на препоръки от близки и родственици. Това уточни членът на Управителния съвет на Българска национална банка Людмила Елкова по време на форума " ".

Тя цитира редица интернационалните изследвания, измежду които - на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и на " Джуниър Ачийвмънт ", които демонстрират висока финансова накърнимост на 3 от 4 семейства у нас, само че и доста ясни разлики в границите на обществото. По-възрастните и най-младите, тези с ниски приходи и обучение, безработните и представителите на малцинствата са с ниски финансови знания.
 Живот до заплата: Колко финансово (не)грамотен е българинът
Живот до заплата: Колко финансово (не)грамотен е българинът

Очертава се " бездна " сред млади и остарели поради отношението към дигитализацията, предизвестяват от Finance Academy

Освен това, макар че от 15 години има редица благоприятни условия за данъчни облекчения, те не са известни. Елкова показа част от тях:
Законът за приходите на физическите лица урежда намаляването с направените през годината персонални вноски за в допълнение непринудено обезпечаване в общ размер до 10 на 100 от сумата от годишните данъчни основи, както и с импортираните през годината персонални вноски за непринудено здравно обезпечаване и премии/вноски по контракти за застраховки " Живот " в общ размер още веднъж до 10 на 100 от сумата от годишните данъчни основи. Младите фамилии могат да приспадат от сумата от годишните данъчни основи направените през годината лихвени заплащания по ипотечен заем за закупуване на жилище.
По отношение на първия вид възползвалите се за едвам по към 30 000 годишно - макар огромния брой лица със застраховка " Живот ". При ограниченията за млади фамилии с ипотечен заем през последните 15 години едвам сред 4 и 6000 семейства са с данъчни облекчения.

И двете цифри съгласно Людмила Елкова са " безусловно пренебрежими ", което демонстрира или ниска осведоменост на хората или липса на настройка у тях.
 Снимка 660537
Източник:

Необлагаеми са и приходите от предписание с акции, права и държавни скъпи бумаги на контролиран пазар, само че от рецесията от 2008 година броят на покупко-продажбите понижава.

На този декор, българинът резервира интереса си към обичайните модели на икономисване и инвестиция - депозит и жилище. И при двете имаме растеж.

" Може би имаме дълъг път да извървим и това, от което би трябвало да стартираме е увеличение на равнището на финансова просветеност. Хората би трябвало да схващат какво вършат с парите си, да ги усъвършенстват ", разяснява Людмила Елкова.

Гледайте цялостната ѝ презентация във видеото!
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР