Устоявайки на шумотевицата, тази седмица Apple не се съобрази с

...
Устоявайки на шумотевицата, тази седмица Apple не се съобрази с
Коментари Харесай

Apple запазва мълчание относно ИИ

Устоявайки на шумотевицата, тази седмица Apple не се съобрази с множеството прогнози и не загатна изкуствен интелект при представянето на последните си нови артикули, в това число слушалките за смесена действителност Vision Pro.


Генеративният изкуствен интелект се трансформира в най-популярната дума в света на технологиите, откогато в края на предходната година OpenAI, подкрепена от Microsoft, пусна ChatGPT, разкривайки опциите на нововъзникващата технология.

ChatGPT отвори очите на целия свят за концепцията, че компютрите могат да основават комплицирано наличие на човешко равнище благодарение на елементарни подсказки, давайки на дилетанти гения на механически специалисти, художници или създатели на речи.

Apple се отдръпна, до момента в който Microsoft и Гугъл се надпреварваха да афишират по какъв начин генеративният изкуствен интелект ще направи гражданска война в техните артикули - от онлайн търсенето до обработката на текст и ретуширането на изображения.

По време на неотдавнашния сезон на докладите основните изпълнителни шефове на софтуерни компании загатваха ИИ във всяка своя фраза, желаейки да уверят вложителите, че няма да пропуснат идната огромна глава на Силициевата котловина.

Apple избра да бъде доста по-дискретна и в своята деликатно следена тирада на Световната конференция за разработчици в Калифорния нито един път не загатна съответно ИИ.

" Apple отбягва генеративната гражданска война в региона на изкуствения разсъдък ", гласеше заглавието в списание Wired след събитието.

Аргументите за това за какво Apple избра по-изтънчен метод са разнообразни.

От една страна, Apple следва други критици, които от дълго време са внимателни към общия термин " ИИ ", смятайки, че той е прекомерно неразбираем и неефикасно провокира антиутопични кошмари за роботи убийци и послушание на хората на машините.

Поради тази причина някои компании - в това число TikTok или Meta на Фейсбук - вкарват нововъведения в региона на изкуствения разсъдък, само че без безусловно да ги популяризират като такива.

" Ние го интегрираме в нашите артикули, само че хората не мислят безусловно за него като за изкуствен интелект ", съобщи основният изпълнителен шеф на Apple Тим Кук пред " Ей Би Си " тази седмица.

Всъщност ИИ беше доста значима част от годишното ревю на Apple в понеделник, само че с цел да се забележи, се изискваше несъмнено равнище на механически знания.

В един от случаите ръководителят на софтуерния отдел на Apple сподели, че " машинното образование на устройството " ще усъвършенства автокорекцията на известията на iPhone. Ако беше споделил ИИ щеше да значи същото.

Нововъведението за автокорекция на Apple провокира смях с обещанието, че iPhone към този момент няма да поправя постоянно срещани изрази.

" В тези моменти, когато просто желаете да напишете думата " ducking ", е, клавиатурата ще научи и нея ", сподели Крейг Федериги.

Автокорекцията ще се учи и от стила ви на писане, с цел да може да насочва предложенията, като употребява технология за изкуствен интелект, сходна на тази в ChatGPT.

В различен образец, новото приложение за iPhone, наречено Journal, интерактивен дневник, ще употребява " машинно образование на устройството... с цел да въодушевява писането ви ", споделиха от Apple, като още веднъж не загатнаха ИИ, когато други компании биха го създали.

Но ИИ ще играе значима роля и в слушалките Vision Pro, когато бъдат пуснати на пазара през идната година, помагайки да вземем за пример да се генерира цифровата персона на потребителя за видеоконференции.

За някои анализатори неспоменаването на изкуствен интелект е самопризнание от страна на Apple, че е изгубила позиции по отношение на съперниците си.

" Те не са положили доста старания в тази тенденция ", съобщи самостоятелният софтуерен анализатор Роб Ендърл пред Агенция Франс Прес.

" Мисля, че те просто считат, че ИИ е в бъдещето и не е нещо изненадващо ", добави той.

Нестабилното показване на чатбота Siri на Apple, който беше пуснат в употреба преди 10 години, също подхрани чувството, че колосът в региона на смарт телефоните не схваща от ИИ.

" Мисля, че множеството хора ще се съгласят, че Apple загуби преимуществото си със Siri. Това е може би най-очевидният метод, по който изостанаха ", споделя основният анализатор на Insider Intelligence Йори Урмсер.

Но Урмсер също по този начин упорства, че Apple е на първо място компания за устройства и че ИИ, който е програмен продукт, постоянно ще бъде " по-скоро средство, в сравнение с цел за ужасно потребителско преживяване " на нейните премиум устройства.

В този смисъл за анализатора Дан Айвс от Wedbush Securities стартирането на слушалките Vision Pro на Apple единствено по себе си е игра с ИИ, даже и да не е категорично дефинирано по този метод.

" Продължаваме да сме уверени, че това е първата стъпка от по-широка тактика на Apple за създаване на генеративна екосистема от приложения с изкуствен интелект " за Vision Pro, сподели той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР