Установихме, че в 90% от случаите търговците на бързи кредити

...
Установихме, че в 90% от случаите търговците на бързи кредити
Коментари Харесай

Стоил Алипиев: Всяка 9 от 10 фирми за бързи кредити ползва нелоялни търговски практики

Установихме, че в 90% от случаите търговците на бързи заеми употребяват нелоялни търговски практики, като събират повече пари от това, което им е дължимо от потребителите. Ние сме наясно, че това е бранш, който е в напредък, а когато един бранш е в напредък, регулациите няма по какъв начин да следват интензитета на икономическите връзки сред потребителите и търговците, и респективно - последствията от това. Именно сходни обстановки на напредък водят до струпване на голям брой нелоялни търговски практики, които изкривяват целия пазар.


Това съобщи в изявление за БГНЕС Стоил Алипиев, ръководителя на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП).


„ Тези нелоялни практики са евентуален проблем на пазара, и още с встъпването в служба на новия състав на Комисията направихме обзор на общите условия, където също открихме потребление на доста клаузи, които не слагат потребителя в равноправно състояние “, добави Алипиев и посочи, че в закона е написано особено какво държание на търговеца е равноправно или неравноправно по отношение на потребителя.


Алипиев разяснява, че инспекциите при небанковите финансови институции изискват малко повече време за констатации на това, което ще намерят инспекторите. „ Към сегашния миг няма да дам резултати, само че тези инспекции бяха предшествани от едни предварителни разбори, които Комисията в границите на шест месеца направи. Тези предварителни разбори бяха свързани с това по какъв начин търговците на бързи заеми упражняват своята стопанска активност и до какъв брой правата на потребителите в упражняването на същата активност от тяхна страна са предпазени “, сподели той и посочи, че са оценени самите контракти и счетоводните записи, които са към тях и тези 90% са на база на тези разбори.


Проверките ще продължат и през идващите месеци. " Това са близо 200 търговеца на пазара, които имат правото да упражняват тази активност. Това е голям размер от информация и инспекциите изискват повече време, тъй като при посещаване на комерсиалния обект има периоди, в които да се показа изискана документи, върху която да се работи. Този развой няма да е бърз, ще бъде много времеемък, и може да отнеме даже година “, сподели още Алипиев.

Председателят на КЗП разяснява, че е значимо потребителите да вършат разграничаване сред банковото и небанковото кредитиране. " Небанковото кредитиране е нещо напълно друго от това, което показват банките като артикул. Небанковото кредитиране е ориентирано към консуматори, които са изключително уязвима група. Това всекидневно са хора, които взимат заем при изискванията на последна потребност - било то за покриване на неотложни разноски, даже и за здраве, и хора, които нямат достъп до по-евтиния банков финансов артикул “, сподели той. Когато става въпрос за небанково кредитиране, би следвало потребителят да взима по-информирано решение, тъй като нормално това решение се взима в извънредно къси периоди, точно с цел да обезпечи настъпилата последна потребност на потребителя. „ Измерителят, който сега работи като индикатор за оскъпяването на самия заем, е комплицирано понятен от потребителите, които употребяват тези артикули и даже е замайващ за хора, които работят експертно с него.

Според Алипиев Законът за персоналния банкрут, който мина на първо четене в Народно събрание, е предстоящ документ. „ Има много път да извърви, до момента в който стигне до своята крайна фаза, само че този закон е претрупан с упования, които не съм уверен, че биха могли да удовлетворят авансово заложените планове от страна на потребителите, тъй като никога потребителската неплатежоспособност на физическите лица не би трябвало да се употребява като прийом за отбрана на потребителите. Ползването на персоналния банкрут като прийом за отбрана на потребителите е нещо извънредно като мярка и не бих разчитал на него “ приключи ръководителят на КЗП. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР