Установено е, че само едно от 5-те най-скъпи и най-популярни

...
Установено е, че само едно от 5-те най-скъпи и най-популярни
Коментари Харесай

След изследване: Само едно от 5-те най-скъпи овчи сирена у нас е изцяло от овче мляко

Установено е, че единствено едно от 5-те най-скъпи и най-популярни на пазара у нас овчи сирена в действителност съдържа напълно овче мляко, останалите са примес от овче и краве мляко. Посоченото е посочил извършен тест в акредитирана интернационална лаборатория, изработен и финансиран по поръчка на Сдружение " За налична и качествена храна ", оповестяват от сдружението.

Това сигурно вкарва в илюзия българските консуматори, които заплащат за този главен хранителен артикул една от най-високите цени на кг в бранша и чакат да получат артикул напълно от овче мляко, показват от сдружението. Констатираното нарушаване съставлява и фрапантно нарушаване на конкурентното право, тъй като към сегашния миг 1 литър овче мляко е три пъти по-скъп от кравето мляко, с което се смесва.

При това, част от потребителите купуват точно овче сирене, заради алергии или по лекарско наставление и съществуването на други типове мляко може да докара до здравословни проблеми, акцентират от сдружението.

" Тeзи доста тревожни резултати от проучването хвърлят " леке " върху репутацията на българското овче бяло саламурено сирене, което при започване на 2023 година се подреди на 19-о място в света, съгласно класацията на Taste Atlas ", разяснява Андрей Велчев, ръководител на Управителния съвет на Сдружението " За налична и качествена храна ".

Според въпросната ранглиста, най-хубавото сирене в света е италианското " Пармиджано ", а на 19-то място е точно родното овче бяло саламурено сирене. Освен в България, нашето овче сирене е доста известно в Македония, Румъния, Албания и Гърция.

Сдружение " За налична и качествена храна " продължава да упорства за законови промени, които да разрешат на контролните органи да оповестяват публично имената на компании, които нарушават наредбите за производство на качествени храни, показват още от организацията.

" Ел Би Булгарикум " намалява доста цените на сиренето и кашкавала

Новото управление е сключило нови контракти за доставка на мляко с български производители
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР