Установени са мазутни образувания на плаж „Корал“, взети са проби

...
Установени са мазутни образувания на плаж „Корал“, взети са проби
Коментари Харесай

Откриха мазут на плаж „Корал“

Установени са мазутни формирания на плаж „ Корал “, взети са проби за определяне на повода. Това оповестиха от пресцентъра на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас.

Уведомена е ИА „ Морска администрация “. От Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда са взети две проби от морската вода за физикохимичен разбор. Тъй като плаж „ Корал “ не е предан на концесия, шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас издаде наставление на кмета на Община Царево да предприеме дейности за почистването на плажната линия.

Нови проби от морската вода в региона на потъналия транспортен съд „ Мопанг “ бяха взети през вчерашния ден от специалисти от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас, Басейнова дирекция „ Черноморски регион “, Регионалната лаборатория на Изпълнителна агенция по околна среда в Бургас и РЗИ. Пробонабирането е осъществено в четири пункта: директно над потъналия транспортен съд, до боновото заграждение, на един километър от брега на плаж „ Черноморец” и на „ Централен плаж Созопол”. Резултатите се чака да излязат до 7 - 8 дни.

Анализът на пробите, взети и на 13 август от същите места, демонстрират, че директно отвън ограждението на разлива и до морския плаж няма замърсяване на морската вода. Потвърждава се локално замърсяване с нефтопродукти само в региона на разлива над потъналия транспортен съд в акваторията на остров „ Св. Иван “. Останалите изследвани индикатори са под границата за установяване на метода за изпитване и дават отговор на стандартите за качество на околната среда.
Направеното проучване е за съществуване на нефтопродукти, полихлоробифенили, бензен, етилбензен, толуен, стирен, аценафтен, аценафтилен, флуорен, фенантрен, флуорантен, антрацен, нафтален, бензо(а)пирен, бензо(b)флуорантен, бензо(k)флуорантен, бензо(g,h,i) перилен, хризен, бензо(а)атрацен. Резултатите от изпитването са съпоставени с нормите на Наредба Н-4/2012 година за характеризиране на повърхностните води и Наредбата за стандарти за качество на околната среда за предпочитани субстанции и някой други замърсители.

Във връзка с постъпили сигнали за замърсяване с мазут на неохраняемите морски плажове „ Алепу “ и „ Корал “ на 20 август 2018 година Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас, взаимно с Басейнова дирекция „ Черноморски регион “ и Регионалната лаборатория на Изпълнителна агенция по околна среда в Бургас направиха инспекция на морските плажове, който са изключителна държавна благосъстоятелност. Двата плажа са неохраняеми, за тях няма подписани концесионни контракти за стопанисване и ръководство през 2018 година

При осъществения от специалистите обход и оглед на плажната линия и морската вода на плаж „ Алепу “ в землището на Созопол (от края на плаж „ Дюни “ до комплекс „ Св. Тома “) не са установени мазутни формирания. Водата в тествания сектор е с натурален цвят, аромат и без опалесценция на повърхността. По данни на спасителите, както и на плажуващите, мазутни формирания през последните дни не са следени.

Обходена е цялата плажна линия на морски плаж „ Корал “, в землището с. Лозенец, община Царево. В южната част на плажа в посока с. Лозенец се следят мазутни формирания с размери от 1 до 5 сантиметра. Морето е било бурно, водата с натурален цвят и аромат, без нефтен филм на повърхността. Не са открити брегови източници на замърсяване. Не може изрично да се откри повода за появяването на мазутните формирания. Уведомена е ИА „ Морска администрация “. От Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда са взети две проби от морската вода за физикохимичен разбор.

Тъй като плаж „ Корал “ не е предан на концесия, шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас издаде наставление на кмета на Община Царево да предприеме дейности за почистването на плажната линия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР