Установени са лицата, с които е бил Емилиян Гебрев в

...
Установени са лицата, с които е бил Емилиян Гебрев в
Коментари Харесай

Установени са лицата, с които Гебрев е вечерял в ресторанта

Установени са лицата, с които е бил Емилиян Гебрев в заведението предната вечер. Това сподели министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на чуването му в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и публичен ред, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Маринов изясни, че казусът „ Гебрев се проверява на два стадия – преди прекъсването му през 2015 година и след възобновяването му през ноември 2018 година

„ Първият е, когато той е настанен в болница, като е формирано досъдебно произвеждане за опит за ликвидиране с незнаен причинител. Няколко дни по-късно и шефът на „ Емко “, и синът на Гебрев са настанени в болница със същите признаци. Назначени са експертизи, разпитани са над 30 лица, които са имали връзки и срещи с тях, разговаряно е със експертите на ВМА за възможното отровно вещество, което е било погълнато от потърпевшите. През 2015 година, в остатъчна вода от кафе машина, в къщата, в която живее самичък Емилиян Гебрев, е открито фосфороорганично вещество, което по състав съответствува с веществото в кръвта на потърпевшия. Другата храна, която е изследвана, е салатата, която той е консумирал. Там е намерено друго вещество – пестицид, само че то не е причина за положението на Гебрев, тъй като е в доста дребни количества “, изясни вътрешният министър.

Маринов уточни, че вторият стадий на следствието стартира през ноември 2018 година, когато в Министерство на вътрешните работи постъпва информация от прокуратурата за обновяване. Той напомни, че тогава е основан взаимен екип за следствие сред чиновници на ДАНС, Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата.

„ На 16 ноември 2018 година стана ясно, че Гебрев е финансирал проучване във финландска лаборатория, само че то не ни е било предоставено. През цялото време сме в цялостен продан на информация с Англия по случая. Другият миг, който настава в следствието, са тримата съветски жители, които съгласно Англия имат връзка със случая „ Скрипал “, изясни той и добави, че при проверяването им е открито, че единствено един от тях е имал три пребивавания у нас през 2015 година Федотов е бил с италианска виза в България.

По случая с паричните преводи от Венецуела в българска банка, вътрешният министър сподели, че досега няма оповестени за търсене лица по случая, защото инспекцията продължава.

„ Става дума за банкова сметка, в която са преведени такива пари, само че защото това от една страна съставлява банкова загадка, въпреки това ДАНС и прокуратурата работят по изясняването на произхода и придвижването на тези пари, може да кажем, че е основан екип, който да ревизира информацията и да види дали има съществуване на осъществяване на закононарушение “, съобщи Маринов.

Той уточни, че не може да разкрие коя е банката или какви суми са минали през сметката и, акцентира, че това ще стане тогава, когато има задоволително информация по случая.

Маринов сподели още, че продължава работата по пожара в завода в село Войводиново и нито една версия не е отхвърлена.

„ Има формирано досъдебно произвеждане. Изясняват се аргументите като се изследват всички версии. Към момента на пораждане на пожара в предприятието е имало служащи, даже притежателят е бил там. Една от версиите, по които работим, е дали инсталациите, които са там за обработка на месото, не са причина за пожара. Нито една от версиите не е отхвърлена. Продължаваме работата “, съобщи Маринов. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР