Установена е необходимост от спешен демонтаж, преместване и реставрация на

...
Установена е необходимост от спешен демонтаж, преместване и реставрация на
Коментари Харесай

Необходимост от спешен демонтаж.. Областната управа иска махане на МОЧА

Установена е нужда от незабавен ремонт, пренасяне и реституция на Паметника на Съветската войска. Това излиза наяве от заключението на регионалната администрация в столицата, която изследва положението на монумента (наричан подиграватено и Монумент на окупационната Червена войска - МОЧА).

Експертното мнение демонстрира необходимост от незабавна реституция, за която е нужен ремонт и пренасяне. Паметникът не е поддържан през последните 70 години, вследствие на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува действителна заплаха от обособяване на детайли от фигурите.

Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка разяждане на укрепващата железна структура и " бронзова болест " (меден хлорид).

" При това положение на паметника са вероятни съществени произшествия с жители. За предотвратяването им е належащо слагането на спомагателна ограда, което ще се случи в границите на деня през днешния ден, 7 декември ", заяви Българска национална телевизия.

Предстои пускане на социална поръчка за реституция на бронзовите фигури и барелефи, както и за правене на план за трайното им пренасяне, според решението на Столичния общински съвет.

Реставрацията ще резервира художествената стойност на скулптурите, с цел да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде разпознато след обширен обзор на всички благоприятни условия.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР