Установен е нов вариант на ХИВ, който е по-вирулентен и

...
Установен е нов вариант на ХИВ, който е по-вирулентен и
Коментари Харесай

Установен е нов вариант на ХИВ – агресивен е, предава се и по-лесно

Установен е нов вид на ХИВ, който е по-вирулентен и се предава по-лесно. Откритието е направено от интернационален екип учени от Оксфордския университет.

Проведеното изследване, оповестено от сп. " Science ", демонстрира, че новият вид на вируса се е разпространявал в Нидерландия през последните десетилетия и с него към този момент са инфектирани над 100 души.

Заразените с новия вид, наименуван VB, имат сред 3,5 и 5,5 пъти по-голям вирусен товар (нивата на вируса в кръвта), в сравнение с тези, които са инфектирани с други варианти на подвида B на ХИВ. Това значи, че рискът от предаване на вируса е по-висок.

Освен това новият вид има по-малък брой кафези CD4, което усилва риска от насърчаване на СПИН доста по-бързо, в случай че не се лекува. След започването на лекуване при хората с VB възобновяване на имунната система и равнището на прекарване са сходни с тези при инфектираните с други типове ХИВ.

Учените обаче показват, че е от основно значение лекуването да бъде стартирано допустимо най-скоро, защото новият вид предизвиква по-бързо намаляване на съпротивителните сили на имунната система.

" Откритието ни слага на дневен ред въпроса за това какъв брой е значимо хората, които са в риск да се заразят с ХИВ, да имат достъп до периодически проучвания за ранна диагностика и неотложно лекуване ", показва епидемиологът Кристоф Фрайзер, началник на екипа, провел изследването.

" Това лимитира времето, през което ХИВ може да нанесе провали върху имунната система и да заплаши живота на човек. Освен това подсигурява, че ХИВ ще бъде подтиснат допустимо най-рано, което ще предотврати предаването му на други хора ", акцентира още той.

Новият вид е открит за първи път при 17 души като 15 от тях са от Нидерландия. Това е подтикнало учените да проучват данните на хиляди нидерландци, инфектирани с ХИВ. По този метод са били открити още 92 души с този вид, с което общият им брой е повишен до 109.

След разбор на геномите на новия вид на вируса учените считат, че разновидността VB е зародил за първи път в края на 1980 - началото на 1990 година в Нидерландия, само че разпространяването му в страната е намаляло от 2010 година Причините за това обаче към този момент са незнайни.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР