Успявате ли да контролирате апетита си към сладко или се

...
Успявате ли да контролирате апетита си към сладко или се
Коментари Харесай

Тайната е разкрита! Как да забравите желанието за сладко

Успявате ли да контролирате апетита си към сладко или се нахвърляте на вафли, бисквити и шоколади с голямо озлобление? Някои хора имат навика наложително да ядат нещо сладко след хранене, апрекомерната консумация на захар може да докара до редица здравословни проблеми като кариес, диабет и сърдечни болести.

Да управляват желанието си за сладко е доста мъчно, споделят мнозина. По тази причина доктор Майкъл Крупейн и доктор Мехмет Оз обясниха за " Real Simple " за какво имаме предпочитание за сладко след хранене и по какъв начин да понижим това предпочитание.

1. Силата на навика
Както се оказва, желанието за сладко постоянно е елементарен табиет. Хормонът на позитивните усеща, който се отделя откакто се насладите на обичан десерт, се назовава допамин, а хормонът, който контролира равнищата на кръвната захар, се назовава инсулин.

Решение: Опитайте се да намерите здравословен табиет за заменяне.

За да се отстрани навикът за несъразмерна консумация на сладко след хранене Крупейн предлага да се откри здравословен табиет за заменяне след хранене, с цел да се „ препрограмира “ мозъка. Това може да бъде телефонен диалог с другар, гледане на обичано предаване или релаксираща вана. Освен това, вместо сладкиши с несъразмерна доза захар, можете да вземете парче черен шоколад, което може да задоволи желанието за сладко.

2. Хормон на глада
Ако не консумирате задоволително или не поддържате уравновесено хранене, тялото може да не освободи задоволително грелин.

Решение: Опитайте се да поддържате по-здравословно и уравновесено хранене.

Храненето на здравословни въглехидрати може да помогне. За балансиране на кръвната захар, доктор Оз предлага да се яде здравословно количество протеини и храни, богати на фибри. Това ще ви даде нужната сила. Прекалено бързото хранене също може да докара до предпочитание за повече храна и сладкиши.

3. Ниски равнища на серотонин
Ако в миналото сте се чудили за какво имате потребност от нещо нездравословно или сладко всякога след тежък работен ден, това може да има нещо общо с равнищата на серотонин. Серотонинът оказва помощ за контролиране на настроението, тъй че е изцяло разумно тялото да го пожелае, когато сме тревожни, уплашени или депресирани.

Решение: Намерете здравословни способи за ръководство на равнището на тревога и стрес.

Разбира се, това е по-лесно да се каже, в сравнение с да се направи, само че ръководството на тревогата и напрежението несъмнено може да помогне за угнетяване на желанието за сладко, както и доста други позитивни неща. Според доктор Оз, равнищата на кортизол се покачват, когато сте под стрес и могат да ви създадат по-гладни, стимулирайки желанието за сладко.

4. Липса на сън
„ Липсата на сън е обвързвана с преяждане, изключително с несъразмерна консумация на нездравословни храни. Опитайте се да спите най-малко осем часа. Това ще понижи желанието за нездравословна храна и сладко “, споделя доктор Крупейн.

Решение: Установете режим на сън.

Не спортувайте два до три часа преди лягане, избягвайте сънливост повече от 20 минути, пробвайте се да се будите и заспивате едновременно всеки ден и не използвайте телефона един час преди лягане. Ако към момента имате проблеми със съня, може да страдате от бодърствуване. В този случай говорете с вашия доктор, с цел да Ви предпише нужната терапия.

5. Липса на хранителни субстанции
Ако се чувствате замаяни без сладко или имате хронично предпочитание за него, време е да посетите доктор. Например, за това може да бъде причина дисбаланс на кръвната захар като хипогликемия, написа БГНЕС.

Решение: Консултирайте се с доктор.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР