Успяхме да стартираме важни обекти, предстои ни много работа и

...
Успяхме да стартираме важни обекти, предстои ни много работа и
Коментари Харесай

Въпреки кризите и инфлацията, успяхме да запазим финансовата стабилност на Община Айтос

Успяхме да стартираме значими обекти, следва ни доста работа и през 2023 г. 

Каква беше 2022 година за община Айтос, кои планове бяха осъществени, кои предстоят, какво е финансовото положение на администрацията - отговорите на тези въпрос дава кметът Васил Едрев: 

- Г-н Едрев, каква е Вашата оценка като кмет за миналата година?

- По обща оценка годината беше изключително сложна за света, България и несъмнено - за общините. Затова ме радва фактът, че на фона на рецесиите и инфлацията, Община Айтос и тази година изрично резервира финансовата си непоклатимост. С ексцентрични решения, с усъвършенстване на разноските и с доста внимание към събираемостта и бюджета - нямаме задължения и неплатени сметки. Но истината е, че финансовата 2022 година беше сложна и с доста провокации. Рязко растеше цената на електрическата енергия, горивата, строителните материали, храните. И всичко това, добавено към компликациите при осъществяването на общинските планове. Проекти, чиито количествено-стойностни сметки, направени преди инфлацията, внезапно се разминаваха с към този момент реалнатите стойности. Това са и общите проблеми на общините в изискванията на повишаващи се разноски за прехрана, отопление и растеж на разноските за личен състав.

- Какви са упованията Ви за финансовата 2023 година?

- Националното съдружие към този момент направи предложенията на общините за плана на държавен бюджет за 2023 година Като акцентите са за увеличение на размера на общата изравнителна дотация, за растеж на целевата дотация за финансови разноски и на общата дотация за делегираните от страната действия.

Що се отнася до новия общински бюджет - той би трябвало да подсигурява сигурност и непоклатимост, обществена отбрана и прехрана на дейностите с значими публични функционалности. Надявам се годината да е по-добра за планове и за европейски средства. Община Айтос разчита на тях, защото с локални налози мъчно се вършат огромни вложения.

Оптимист съм, че към този момент се отварят благоприятни условия за новия програмен интервал. Европейска комисия утвърди средствата за България по 9 европейски стратегии. А това е действителен късмет за в допълнение финансиране. Моите упования са, че с добре премислени управнически решения и през 2023 година Айтос ще резервира бюджетната си резистентност.

- Традиционно Община Айтос има извънредно дейна планова политика. Каква беше тя през 2022 година?

- Един от главните акценти в работата на Общината и през тази година беше довършването на започнатите и стартирането на нови планове. Както и кандидатстването с планови оферти за финансиране по национални и европейски стратегии. Един развой, който не е прекъсвал от момента, в който съм седнал на този стол. Нон-стоп работим по планове, само че проблемите крепко са се насложили във времето. Трябва постоянство и още доста работа, с цел да бъде Общината такава, каквато я желаят жителите.

- Кои бяха предпочитаните планове на Общината през миналата година?  

- Въпреки инфлацията и повишаването на строителните материали, Общината извършва плануваните за 2022 година планове и обектите, които сме заложили в финансовата стратегия. Трудно ми е да ги подредя по значимост, тъй като всички пректи, които изготвяме, пазиме и осъществяваме, са резултат от настояванията на жителите. Но несъмнено, първи приоритет за Общината е образованието. Затова предпочитаният план тази година беше построяването на нова детска градина в центъра на Айтос. Финансирането е по Програма на МОН, средствата са 3 мнл. лева Строежът на детската градина е приключен, продължавят дейностите по обзавеждането. Тя ще отвори порти през новата образователна година - с една яслена и четири детски групи. Интересът към нея е извънредно огромен. Още до момента в който се копаеха основите, имаше оферти какво име да й дадем, което ще го избере общността - децата, родителите, учителите. Но първо ще бъде разгласен конкурс за шеф, който ще подбере екипа. А през септември детското заведение ще отвори порти за 120 деца от Айтос. По този метод, уповавам се, ще преодолеем казуса с дефицита тук-там в детските градини в Айтос.

През 2022 година стартира осъществяването на плана за реорганизация и рехабилитация на тротоарни настилки на улици в Айтос, на стойност близо половин милион лв.. Проектът е по Стратегията на МИГ-Айтос - 100% безплатна финансова помощ за цялостно възобновяване на тротоарните настилки на три съществени улични артерии - „ Братя Миладинови “, „ Богориди “, и „ Софроний “.

На процедура, в този градски регион се изпълняваха паралелно два плана. Другият е за реорганизация на уличното осветяване на 9 улици в града - „ Братя Миладинови ”, „ Софроний ”, „ Щерю Русев ”, „ Богориди ”, „ Вардар ”, „ Райна княгиня ”, „ Н. Рилски ”, „ Дядо Стойно ”, „ Д-р Павлов ”. Изградено е ново улично осветяване - с монтиране на нови стълбове, на ел.мрежа с подземно окабеляване и на LED улични осветителни тела. Така уличното осветяване в този централен градски регион ще е напълно осъвременено и в забележителна степен усъвършенствано.

И тук няма по какъв начин да не загатна, че имахме заричане към жителите - на мястото на всяко остаряло и изгнило дърво - да засадим млади дръвчета.  Само през последните месеци засадихме 230 дръвчета. Като цяло, броят им, от две-три години насам, е над 500 декоративни дръвчета, засадени по реновираните улици на града.

- Вие сте кметът, който има вяра, че Айтос може да има по-добро бъдеще като туристическа дистинация. Имате ли планове за вложения в тази посока?

- Колкото и мъчно да е да се конкурираме с черноморските общини, аз съм сигурен, че Айтос има бъдеще в туризма. В тази връзка, в Етнографския комплекс " Генгер " беше осъществен общински план за създаване на Посетителски център. Стойността на плана е над 233 хиляди лева Финансирането е по Стратегията на МИГ, по Програмата за развиване на селските региони.

Целта е да надграждаме там, където има действителен туристически интерес. Безспорен интерес има и към нашия зоопарк. Там тази година започнахме с един дребен план - по националната стратегия " За чиста околна среда ", изградихме два екологични детски къта. Готвим и огромен план за зоопарка, за който още не е време да приказваме. Предстои сключването на контракт за финансиране на взаимен план по ПРОГРАМА „ ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА И КЛИМАТИЧНИ ПРОМЕНИ “.

- Кои са плановете, които изпълнявате и сега?

- Изпълняме подобен за ремонт на Централната постройка на ДГ „ Пролет “ в Айтос, с финансова помощ посредством Посолство на Съединени американски щати в България. Работим по план на Министерството на здравеопазването по стратегия „ Региони в напредък “ - значим за общинското здравеопазнаве. Той е за подсилване на потенциала на болничната мрежа - за реакция при рецесии. Партньор е МБАЛ-Айтос. В момента се извършва и за реновиране на втората спортна зала в Айтос - в Спортен комплекс " Крум Делчев ". Целта е още благоприятни условия и отлични условия за спортуване на децата, младежите, на жителите. Стойността му е 468 621 лева

На финала е главният ремонт на Читалището в с. Пещерско, финансиран с трансфер от държавния бюджет за неотложни разноски. Това читалище не е виждало ремонт най-малко от половин век. Друг план, който изпълняваме е за „ Доставка и монтаж на автоматизирана напоителна система на градския стадион. Той е за закупуване на съоръжение, по Стратегията на МИГ. Стойност на плана е 85 хиляди лева

В момента се извършва и биологичната рекултивация по плана за „ Закриване и рекултивация на  общинското хранилище за битови боклуци. Финансиращ орган е ПУДООС към Министерство на околната среда и водите, цената му е 3 200 000 лева, по подписан през 2019 година контракт. Основно се ремонтира и спортната площадка в СУ „ Никола Вапцаров “. Средствата са по програмата на МОН. Трудно ще е да изброя всички планове. Не са малко, имаме още доста работа.

- Имаше ли планове, които по някакъв метод бяха повлияни от пандемията?

- Да, наложи се да бъдат удължавани периодите по втория взаимен план на Общината с Администрацията на Одрин по Програмата за трансгранично съдействие. Бюджетът за Община Айтос по този план е 150 866 евро, безплатно финансиране. Проектът е за подсилване на потенциала за трансгранично съдействие в региона на запазване на природата.

По двата плана с Одрин, Общината влага близо половин милион лв. в закупуване на техника и съоръжение за поддържане на зелената инфраструктура. Така че тези планове спесниха доста средства от бюджета. И макар компликациите по време на пандемията, планът беше сполучливо завършен.

- Сигурно се сблъскахте и с проблеми. Имаше ли подобен, с който макар напъните, не успяхте да се справите през 2022 година?

- Знаете, че когато приказваме за планове, значими са дейностите на тези, от които зависи финансирането, а не желанието на кмета. Имаме утвърден за финансиране план за ремонта на ул. „ Арда “ и ул. „ Хр. Кърджилов “. Бях изключително щастлив, че спечелихме този план, тъй като двете градски улици незабавно се нуждаят от ремонт. Искахме това да се случи, единствено че парите ги нямаше. Проектът е по Програмата за развиване на селските региони. От Държавна фирма " Земеделие " повече от година не направиха нужното, с цел да обезпечат средствата за осъществяването на този план. И напълно основателно беше недоволството на хората, живеещи на тези две улици. Стойността му е 409 хиляди лева. и беше подаден през юни 2021 година Силно се надявах, че ремонтите ще стартират през лятото, за жалост, това не се случи. Но в края на годината имам съображение да имам вяра, че проблематичните улици ще бъдат ремонтирани през 2023 година

- Оптимист сте и не спирате да търсите в допълнение финансиране за разнообразни действия. Кой от плановете е най-голямата Ви горделивост през 2022 г?

- Не мога да ги разделя на " по " и " най ", само че признавам, че бях изключително задоволен, когато пристигна новината, че е утвърдена създаването ни за един от кварталите на град Айтос така наречен Емировски квартал. Инвестицията е на стойност 3 166 000 лева Предвижда се създаване, реорганизация и рехабилитация на улици, паркинги и тротоари. Това е първият огромен инфраструктурен план, който след измененията Общината печели за този квартал на града. Ще бъдат реновирани съществени, по-малки улици и междублокови пространства. Предвидена е напълно нова настилка - тротоари и асфалт.

- Покрай коронавирус пандемията и кризите все повече хора се нуждаят от обществена отбрана. Как се промени обществената политика на Община Айтос?

- Да, изцяло сте прав. В изискванията, в които живеем, обществените услуги са значим приоритет. Наред с обичайните обществени действия на Общината, като домакински обществен патронаж, два дневни центъра за деца и възрастни с увреждания, дом за остарели хора, Общината уголемява мрежата от обществени услуги.

Изпълняваме на два стадия план за патронажна грижа по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “. Той е за лица с ТЕЛК и лица с неспособност с цел да се обслужват. 

Подадохме за финансиране планово предложение за " Обзавеждане и съоръжение на обществените услуги, предоставяни на територията на Община Айтос “, по Стратегията на МИГ-Айтос. Търсим благоприятни условия по всички стратегии и ограничения за по-добра обществена отбрана за хората, които се нуждаят от поддръжка.

- Какво Ви следва при започване на новата година?

- Предстои най-важното - приемането на бюджета за 2023 година Планираме асфалтрането на пет улици в двете най-големи села на общината Карагеоргиево и Мъглен. Продължаваме да изпълняваме започнатите обекти. 

Предстои да разберем дали ще бъдат утвърдени няколко подадени за финансиране инфраструктурни планове. Между тях са за реорганизация на ул. „ Димитър Благоев “, за реорганизация на ул. „ Даме Груев “ и ул. „ Зюмбюл “, в гр. Айтос “. Подадени за финансиране са и за две детски площадки. Чака ни една доста динамична година - доста планове, които би трябвало да приключим и несъмнено - такива, които би трябвало да стартираме.

Защото макар динамичността през последните повече от 10 години има още доста какво да се желае. Има обекти, които от 30-40, от 50 години чакат поправки. Радва ме финансовата опция, която получихме до момента, да ремонтираме част от ВиК мрежата в града и селата, да реновираме напълно остарялата спортната база, да изградим нови спортни площадки, да осъществим планове за уличните и тротоарните настилки в града и селата, да преобразим парка и градската градина и доста други обекти на територията на общината.

- През последните години в Айтос се обърна изключително внимание и на спортната база. И с право. Известно е, че градът има доста изявени спортисти.

- Да, гордеем се с тях и с достиженията им. Имаме доста деца и младежи в 15-те спортни клуба. За тях обновяваме спортните уреди и построяваме нови. Имаме спортисти на олимпийско, международно и европейско равнище. Понякога се упреквам, че не ми остава задоволително време да се срещна с всеки един от тях - да седнем да поговорим. И това, убеждавам Ви, не е лесна работа - имаме доста първенци - по битка, по спортна пукотевица, акробатика, волейбол, баскетбол, футбол, шахмат, карате. Сигурен съм, че и през новата година айтоските спортисти и техните треньори и ръководители ще ни радват с триумфи, медали и шампионски трофеи. На всички поисквам състезателен хъс и триумфи!

- Каква ви е фантазията за 2023 година?

- На първо място - годината да е здрава! А административните услуги за жителите - още по-качествени и бързи. Искам да виждам удовлетворени от работата на администрацията жители.

Естествено, желая да има още реновирани улици и тротоарни настилки, добре поддържана зелена инфраструктура. Добра осветеност на всяка улица и допустимо най-ритмично сметосъбиране и сметоизвозване. Това са нещата, които желаят хората. Това е, което желая и аз като кмет и жител.

- Следите ли рецензиите и настояванията на хората в обществените мрежи?

- Да. Съобразявам се с тях. Особено, когато се касае за проблеми, за който аз персонално не знам и не съм осведомен. Признавам, че се нервирам на мнения, от които проличава, че не се познава тематиката, която се разяснява. Но почитам мнението на всеки. За разлика от доста хора, аз мисля, че обществените мрежи са добър коректив на локалната власт.

- Какво е посланието Ви към жителите на община Айтос в навечерието на новата година?

- Пожеланието ми е, да не претърпяваме това, което преживяхме по време на пандемията. И да има здраве във всеки дом! Оптимист съм, и имам вяра, че 2023-та ще е по-добра за Айтос и общината. С него идват вярата и вярата, че всичко най-лошо ще остане в предишното. Нека да бъдем по-добри и по-милосърдни към болката на другите. Да сме откровени и да си оказваме помощ! Да оценяваме положителното, което ни се случва и дружно да посрещаме провокациите. Защото дружно сме по-силни!
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР