Успяхме да приключим с едно от първите и неотложните действия,

...
Успяхме да приключим с едно от първите и неотложните действия,
Коментари Харесай

Обявиха всички факти за взривовете в Елин Пелин

Успяхме да приключим с едно от първите и неотложните дейности, оглед на местопроизшествието. Той се проведе от 5 до 8 август.  Извършен е оглед напълно на складовете пространства, в които бяха гърмежите. Направени са и други огледи, в това число на склад на огромна комерсиална верига. При първия оглед бяха открити телата на двама починали, от общо четиримата, съобщи Блиц. 

Това съобщи на специфичен брифинг Наталия Николова, областен прокурор, разяснявайки хода на следствието на аргументите за гърмежите в складовете за фойерверки в Елин Пелин по-рано този месец.

" Направен е още един оглед на складовете. Едва от 05.08, стартира същинският оглед на местопроизшествието, защото едвам тогава бе безвредно за екипа да обходи всички хранилища. До момента, с оглед късото време, са осъществени над 8 огледа, работи се доста интензивно по това дело.

Разпитани с над 30 очевидеца. Само през днешния ден те са 4-5. Изисквана е много огромна документи от организация " Митници ", основния инспекция по труда, от Контрол на общоопасните средства (звено в МВР), от община Елин Пелин, ДНСК, МО, Фирма Енигма, от телефон 112 ", сподели още Николова. 

" Изискани са и записи от малките екрани, които са отразили събитието. Към момента не изключваме нито една от вероятните версии, работим по всяка една от тях. Не изключваме нито инцидентно действие, нито противоправно деяние, всички вероятни разновидности ги проверяваме и се опитваме да достигнем до основната причина за случая ", сподели още окръжният прокурор. 

" Имайки поради, че част от главните очевидци са починали при случая, едвам след правенето на експертизите ще можем в една по-голяма конкретика да посочим това, което се е случило ", сподели още прокурор Николова.

" Работи се доста интензивно. Започнахме още в деня на случая. Започна с правна подготовка, в по-следващ в миг, откакто се откри, че има починали. Беше направено предложение и делото се води по " Причиняване на гибел по несъобразителност, немърливост, представляваща източник на заплаха. Сформиран е екип от наблюдаващи прокурори, заради сложността на делото. Сформиран е екип от следпователи по същата причина. Те са 6 на брой. Към момента с решителност мога да ви опиша за аргументите за гибелта на четиримата български жители. Експертизите и заключенията са налице ", изясни още тя.

На мястото на случая са починали двама души. Като се открива, че повода за гибелта е взривна контузия, довела до внезапно повишение на налягането, предизвикала кръвоизливи в хипофизата, вътрешните учип, скъсване на белодробния паренхим, с оформяне на баротравма. Смъртта е настъпила незабавно. Овъгляването на натрупа е настъпило посмортално. При втория умрял на мястото на случая, причината за гибелта е същата. 

Другите двама жители са умряли в болнично заведение. Причините за гибелта са термична контузия, с развити затруднения. 

Насоките, в които ще се назначават експертизи ще са в региона на архитектурата, строителството, ще има пожаротехнически експертизи, експертиза по отношение на безвредните условия на труд. Към момента огледите, разпитите и прибраната документи ни дава обща рамка на базата, на която ние ще назначим тези експертизи. Конкретните аргументи за случая, ще може да разясняваме едвам след правенето на тези експертизи ", съобщи още наблюдаващият прокурор.

Ннай-важната експертиза, която би трябвало да даде отговор за аргументите за гърмежа е комплексната експертиза на конфискуваните материални доказателства. Иззвети са над 50 материални доказателства. Назначена е такава експертиза. Тя би трябвало да отговори на въпроса, дали е имало взривни субстанции, пиротехнически смеси, каква е повода за възникването на гърмежа, повода за взривяването на обособените хранилища и последователността, в която е станало това.

След това ще бъде назначена и пожаро-техническа експертиза. Иззет е и ДВР, в който има записи на складовата база. Трябва да се откри дали има годни записи. След правенето на комплексната експертиза от СОБТ ще имаме тенденция за аргументите, посочи шефът Национална следствена работа Ивелина Христова 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР