Успяхме да предоговорим формулата за цената на газа от Русия.

...
Успяхме да предоговорим формулата за цената на газа от Русия.
Коментари Харесай

По-евтиният руски газ - различно според месеца, има уверение за по-евтино парно

Успяхме да предоговорим формулата за цената на газа от Русия. Тя до момента беше на база на петролните деривати, в този момент ще бъде включен и пазарният детайл. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова, която не изясни по какъв начин по този начин петролните деривати не са пазарен детайл, откакто петролът се търгува на редица интернационалните пазари. А под " пазарен детайл " Петкова засяга така наречен хъбова съставния елемент – цените от няколко хъба, по думите ѝ тези в Италия, Германия и Франция.
По отношение на цената на топлинната сила (парно и топла вода), КЕВР дефинира цената. Сега " Булгаргаз " ще показа нови доклади и КЕВР ще дефинира нови цени, в това число със задна дата – от август, 2019 година насам.
На въпрос " Топлофикация " ще има да взима, само че ще има ли да дава на клиентите, Петкова удостовери, че " Топлофикация София ", която е с най-големи задължения, ще получи пари. " Клиентите би трябвало да са спокойни, цената се контролира от КЕВР ", сподели още енергийният министър пред Нова телевизия. " При всички случаи ще се усети ", съобщи Петкова, като повтори, че каква ще е цената, ще каже КЕВР. Тя увери, че няма заплаха медиаторите да " оберат " понижението с опрощение " погасяване на задължения ". Колко тъкмо дължи " Топлофикация " на " Булгаргаз " към началото на 2020 година, припомнете си тук!
Петкова не пропусна да уточни ролята на Европейска комисия и съглашението с " Газпром " – ето какви юзди постави Европейска комисия на руснаците тогава. " Европа даде рамката, Европа даде ангажираността на " Газпром " да се върви в тази посока ", изясни енергийният министър пред Нова телевизия.
По-евтин газ, само че какъв брой – зависи дали за предишното или бъдещето!
Ще предложим от 1 април 26,29 лв. без Данък добавена стойност цена на газа за мегаватчас, а сега е 44,44 лв. без Данък добавена стойност. Това съобщи шефът на „ Булгаргаз ” Николай Павлов пред bTV.
Павлов дефинира като случайност това, че договорът е бил подписан на 3 март. Било планувано диалозите да приключат на 28 февруари, само че имало още съгласувателни процедури. Не става въпрос за дарове, сподели и Теменужка Петкова.
. Договорът важи от 5 август, 2019 година. Вчера обаче той сподели от Министерския съвет, че " Булгаргаз " ще върне 150 млн. лв. с Данък добавена стойност за интервала от 5 август предходната година до 31 март, 2020 година и усещането беше, че ще има понижение на цената от 40%. " ", посочи Николай Павлов, тъй като формулата е с променливи (компонента с цената на петрола и с хъбова съставния елемент т.е. конкурентните цени от даден хъб или хъбове, като Теменужка Петкова сподели, че се гледат цените на хъбовете в Германия, Франция и Италия), като добави: " ". Той разясни, че 40% поевтиняване щяло да има от април, а не както през вчерашния ден, 3 март, излезе от казаното на конференцията в Министерския съвет.
Не бива да се счита, че понижението на сметката за парно и топла вода за жителите ще е 40%. Ще се счита за всеки обособен месец от КЕВР, сподели и Теменужка Петкова.
На пряк въпрос към Павлов ще има ли понижаване на сметките за парно да вземем за пример на софиянци, отговорът беше, че това било отвън компетенциите на " Булгаргаз ". Павлов препрати към КЕВР, защото занапред " Булгаргаз " ще прати заявление за идващия ценови интервал, от началото на април. Заявлението щяло да бъде импортирано на следващия ден, 5 март. КЕВР би трябвало да вземе решение за цената на газа през този месец.
Чехия, Унгария, Словакия, Литва, Латвия и Естония са другите източноевропейски страни, при които има понижение на цената на съветския газ. До края на 2018 година цената ни беше конкурентна, само че от 2019 година втечненият газ влезе доста съществено на пазарите и това смъкна цената, изясни Павлов. Това беше подкрепено от Теменужка Петкова, която, както и Павлов, не разяснява каква е цената за другите страни, тъй като било комерсиална загадка. Нямаме информация, че другите източноевропейски страни са с по-ниска цена, съобщи Петкова. И посочи, че сегашният контракт за доставка на съветски газ за България е до 31 декември, 2022 година , като предоговаряне може да има на всеки 2 години.
. И добавяше единствено, че с новата цена на съветския газ и другите щели да предложат " конкурентни цени ". При 3 милиарда кубични метра годишно ползване на газ в България, към 500 млн. се падат на полутечен газ, добави енергийният министър и отхвърли, че новата цена на газа ще бъде " обезщетена " с поръчка за Русия за " Турски поток " на българска територия. Кой е реализатор на контракта за градежа на българската част на " Турски поток ", припомнете си тук!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР